Den briljanta talaren Åkesson

Jag tvekar inte att säga det. Jimmie Åkesson höll det bästa talet hittills av partiledarna i Almedalen. Det hade retoriska höjdpunkter, det var väl sammanhållet och det var skickligt levererat. Och det var ett försök av Sverigedemokraternas ledare att normalisera sitt parti.
Vi visste sedan tidigare att Jimmie Åkesson är en duktig talare och en skicklig politiker. Så min fråga var inte om han skulle hålla ett bra tal, utan om han skulle försöka använda det för att prata om annat än invandringen.
Han talade nästan bara om invandringen. Men han försökte ändra bilden av vad Sverigedemokraterna står för. Han gjorde det genom att måla bilden av att Sverigedemokraternas flyktingpolitik egentligen är human, att vi kan nå bättre resultat genom att satsa pengarna på att hjälpa många flyktingar i andra länder i stället för några få som tar sig till Sverige.

Kanske köper du inte alls hans budskap. Kanske tycker du inte alls att det är humant att stänga gränserna för människor på flykt. Kanske tycker du precis som en god vän jag ringde upp efter talet, att det var riktigt dåligt.
I så fall tillhör du nog inte Jimmie Åkessons målgrupp. Han talade till de tio procent av väljarna som funderar på att rösta på honom vid höstens riksdagsval. Han talade till de 5-10 procent andra som kan tänka sig att rösta på honom. Budskapet var i korthet: det är okej, vi är inga monster, vi är inga rasister.

Att förstå ett politiskt budskap handlar om att förstå vem det riktar sig till. Jimmie Åkesson talade inte till den majoritet som vill att vi ska behålla en generös flyktigpolitik. Han talade till den minoritet som vill skärpa den kraftigt. Hans budskap var: det är okej, det gör er inte till omänskliga rasister.
Strunta i järnrörsskandaler och DNs avslöjanden om politikernas brottsliga förflutna. För det gör de 15-20 procent av väljarna som kan tänka sig att rösta på Jimmie Åkesson. De 15-20 procenten sög i sig budskapet att deras krav på minskad invandring är okej, ja rent av humant.
Lyssna till Jimmie Åkessons förmåga att leverera ett tal. Det säger mig att han, vare sig vi vill det eller inte, kommer att vara en kraft att räkna med långt efter nästa val.

Kommentera