Offentlighet är social kompetens 2.0, Linda Skugge

Linda Skugge skriver upprört i Expressen om kändismammor som lägger ut barnbilder på nätet. Gör inte alla det nuförtiden, undrar jag stilla. So what? Min invändning handlar snarast om barnens rätt att själv få välja att vara offentliga personer eller ej.

Offentlighet är Social kompetens 2.0
Tiderna förändras dock snabbare än någonsin. Eftersom barn redan i mellanstadiet har egna Instagramkonton och därmed väljer att vara offentliga är det svårt att bitcha om de få år deras föräldrar vill njuta av att visa upp dem. Hur mycket barns naturliga bekräftelse- och uppmärksamhetsbehov påverkas av beteendet är en fråga för barnpsykologer att reda ut.

Kändisar behöver psykolog för att hantera offentlighet
Däremot tror jag att Linda Skugge själv behöver gå till en psykolog om hon som kändis projicerar sitt eget behov av integritet på sina kändiskollegor. Där måste var och en få välja fritt enligt värderingar, karaktär och livsföring. Kanske är förmågan att hantera ett stort mått av offentlighet hygien för att vara kändis år 2014? I så fall är det snarare Linda Skugge än hennes barn som behöver psykolog.

Jackie Kothbauer
Personlig varumärkesexpert och författare

Fet och framgångsrik är en omöjlighet

Är du tillräckligt vältränad för att vara trovärdig i ditt yrke? 
Tanken slog mig igår när jag klev in på en sportbutik och betjänades av en expedit. Hen bar på minst 50 kg övervikt och såg inte ut att ha varit i närheten av träning… alls. ‘Hur tänkte ni på anställningsintervjun’ hörde jag snabbt i min skalle.

ÄR DU TILLRÄCKLIGT FIT FÖR ATT BETRAKTAS SOM FRAMGÅNGSRIK?
På kvällen gästade jag en bokrelease för Fit o Framgångsrik av Carolina Lidman. En fundering jag fick var om fit kommer att vara ett krav inom vissa yrken i framtiden för att bli framgångsrik. Ungefär som det sakta, sakta håller på att bli en hygienfaktor för den som vill betraktad som framgångsrik generellt sett. Du kan vara miljardär, men om du är så överviktig och förstörd i kroppen att du knappt kan röra dig betraktas du inte som beundransvärd och då faller framgångsglorian.

ARBETSGIVARE SOM KRÄVER TRÄNING AV SINA ANSTÄLLDA
Friskvårdscheckar, innebandytimmar och PR-kampanjer kring träning för personalen blir allt vanligare. En god vän är näringsfysiolog och tävlar i triathtlon. Ett uppdrag det senaste året har varit att utbilda och träna de anställda på ett av världens största träningsföretag. Deras Nordenkontor ger de anställda två timmar i veckan för att träna under arbetstid. Ganska snart upptäckte de att frivillighet och uppmuntran inte räckte för att träningen skulle bli av. Många skippade träningen med hänvisning till att de hade mycket att göra. Så deras arbetsgivare blev tvungen att ta fram piskan och markera att träningen ingick i förväntad arbetsinsats per vecka.

Hur lång tid tar det innan detta är en norm i vårt samhälle?

Jackie Kothbauer

Bilder: Bokomslag/RoosTegner
Författaren Caroline Lidman/Caroline Lidman 

Mats Qviberg twittrar sönder sitt varumärke

Mats Qviberg, HQ-skandalen och Carolina Neurath

Mats Qviberg dök upp när jag var 16 år. I Veckans Affärer som anlände varje onsdag till skolbiblioteket. En efterlängtad högtidsstund med inspirerande reportage och porträtt. Då på 80-talet och början på 90-talet var Mats Qviberg en slugger i finansvärlden. Snabba Cash-gänget som bespottades i jämförelse med Wallenbergarnas fina långsiktighet. Det var innan riskkapitalisternas strukturomvandlande kapacitet började imponera. Mats Qviberg var samma andas barn som Christer Gardell, Sven-Olof Johansson (ni minns SAAB-affären och hans corner mot Wallenberg) och Peter Gyllenhammar (om jag minns rätt).

Mats Qviberg; från finansvalp till investor/Foto: Jessica Thor

I helgen frågade han mig via Twitter om han skulle mata duvorna eller roa sina vänner. Han är ju pensionär och har valt att använda social media för att spy galla på respekterade medieprofiler, samtidigt som han befinner sig i en rättsprocess, som allvarligt skadar hans rykte (Inlägget är borttaget sedan dess). Det är jättesynd, för finansvärlden mår bra av trovärdiga representanter som förmedlar branschens perspektiv i det offentliga samtalet. Framför allt tungviktare med kapital och makt bakom orden. En insiderverksamhet som bör uppmuntras 😉 De lär inte bli fler av den här fadäsen. Det enda förmildrande jag har att säga i nuläget är att han ger utrymme för den kritik han möter i sin egen Twitterkanal. Det antyder att det finns en skev bild i media, som sannolikt kommer att justeras av den rättsliga prövningen.

Dessutom tror jag att Mats Qviberg är ledsen. Allra innerst inne är hans ledsen för den trista sortin. På samma sätt som Percy Barnevik säkert kände ett visst agg i samband med skandalen runt hans stora avgångsvederlag från ABB. Percy reste sig med hjälp av välgörenhet och och är idag fullständigt tillbaka som personligt varumärke i toppklass. Det återstår att se om Mats Qviberg har den karaktär det skulle kräva.

   Jackie Kothbauer
   Personlig varumärkesexpert
Författare till boken MEDIABABE och en av Sveriges flitigaste föreläsare inom Corporate Personal        Branding och Employer Branding

 

 

Viggo Cavling gör traditionell o trivsam content marketing

Tidigare journalisten Viggo Cavling gör content marketing för restaurangen Riche. I sann dokusåpakaraktär, utan tävling och intriger dock, får vi följa hans resa från matglad gäst till fullfjädrad kock. Avsnitten är 12 min långa och sponsras av Menigo. Eftersom alla skall äta och sannolikt även laga mat varje bra är det ett tacksamt ämne. Som jag tycker att de ror i land på ett bra sätt. 12 min avsnitt är låångt och avsnitten varierar i längd. Dessutom finns kortare trailerklipp.

OSYNLIG MENIGO FÅR DRAGHJÄLP AV CREDDIGA RICHE
Menigo är en matgrossist för krogbranschen. Det här var ett smakfullt sätt att pusha sitt sortiment och varumärke med draghjälp av Riches credd. För Riche ligger det i tiden att vara transparent och visa upp sina kvaliteer inifrån och ut. Duktig personal blir varumärkesambassadörer och jag förmodar att även gäster kommer att få intyga hur underbart Riche är. Totalt sett känns upplägget lyckat och tidlöst nog att hålla ett tag. Krogleverantören Menigo vänder sig dock inte till konsumenten. Det gör programupplägget. Krögarna som är Menigos kunder kan redan laga mat. Så innehållsmässigt är serien kanske inte helt klockren för att trigga dem… Vad tror du?

WHERE’S THE ACTION?
Vi talar klassisk edutainment. Utmaningen för att få detta grepp att bli social content marketing istället för bara content marketing är att engagera tittarna. Programseriens manér signalerar att publiken är mogen och därmed förväntas mindre interaktivitet än för en yngre målgruppen. Att engagera publiken skulle i detta fall kräva en community manager som tar vid efter programmet och leder dialog och övningar med publiken. Enklast genom att aktivera publik som redan finns runt bloggar, där serien gästpubliceras. Än så länge är dock detta konventionell reklam som lånar den klassiska tv-logikens reportageform. Vi kommer att få se mer innovativa grepp fram över.

#jackiekothbauer #contentmarketing #socialcontentmarketing #personalbranding #personligtvarumärke #riche #viggocavling #linjekock100dgr #köttbullar

Hälften av oss är frilans om 5 år

Om 5 år kommer hälften av USA:s yrkesverksamma jobba som konsulter, frilans, via bemanningsföretag och liknande flexjobb. I Sverige sysselsätter bemanningsbranschen 800 000 personer av totalt 4,7 milj arbetstagare.Trenden växer o därmed förändras hur du uppfattas av potentiella arbetsgivare och uppdragsgivare när du söker nytt gigg. Flexjobbarna har nämligen ett nytt mindset än den traditonelle medarbetaren.

FLEXJOBBARE RATAR FACKETFlexjobb är LO:s terminologi som användes i Almedalen förra året. De tampas med problemet att flexjobbarna inte är med i facket. Det finns inga ombud på arbetsplatser som företräder dem. Dessutom behöver de ha som mindset att leverera så bra att de hela tiden fortsätter efterfrågas. Att bygga en attraktiv portfolio av erfarenheter och måna om sin nätprofil och sitt personliga varumärke är en självklarhet.

INVESTERA I ORGANISATION ELLER FUNKTION
På sikt tror jag att det kommer att påverka värderingarna för alla som söker nya jobb. En standard etableras tack vare att alla rekryterare och chefer kommer i kontakt med flexjobbare och jämför dem med traditionella anställda. En anställd kan betraktas som en investering i organisationen och dess resursbas. En konsult är oftare en investering i specifik en produkt, i organisationens affärsprocesser eller i en teknisk plattform. Det är skillnad.

HUR SER DIN KARRIÄR UT?
Vilka råd skulle du ge dig själv om du kunde blicka tio år bakåt? Det är svårt att sia om framtiden. Frågan är dock vad som krävs för att skapa det liv du vill vakna upp till. Vilka beslut kräver det idag? Jag tror att de flesta har nytta av att bättre dokumentera sina erfarenheter. Vilka projekt har du varit med och drivit? Vilka kurser och konferenser gick du på? Vilka nätverk är du medlem i? Den som har en tydlig bild av sitt yrkesliv har ett bättre ‘säljcase’ gentemot nuvarande och framtida arbetsgivare och uppdragsgivare. Det ökar valfriheten.

Ytterst är det nämligen inte fråga om anställningsform utan vad du arbetar med och hur villkoren ser ut. De kan växla över tid efter livssituation, behov och lust. Det viktiga är att ha möjlighet att välja. Därför uppmuntrar jag alla som gör en nätprofil att lägga lite tid på att presentera sin kompetens på ett professionellt sätt. Det ger både dig och andra chansen att se din potential inför nya utmaningar. Mer om hur du gör berättar jag i boken NÄTSMART LINKEDIN som kommer i början på oktober.  

Jackie Kothbauer
#personligtvarumärke #socialcontentmarketing #författare #föreläsare #mediababe

Faktakälla: Manpower Group
Bild: Okänd från Pinterest

Vad är social content marketing?

Jag fick en aha-upplevelse av en artikel om värdet av att aktivera kunden i en dialog.Content marketing börjar gå från traditionella kundtidningar och digitala bloggar producerade av f d journalister till social content marketing. I takt med att betydelsen av social media ökar växer betydelsen av redaktionellt innehåll i form av texter, bilder och klipp. Frågan är bara vem som är riggad för att prata med kunderna?

Action Based Conversation på CISCO
Jag arbetar just nu med ett projekt där vi försöker hitta ett bra samspel mellan webbredaktörerna, kundtjänst och pressavdelningen. Det låter busenkelt att göra en scenarioanalys och rita upp processerna. Jag lutar dock åt att inte hitta ‘fasta positioner’ utan tillämpa en modell som amerikanska CISCO använder. De har ett center i San José som bevakar ALLT som sägs i social media om dem själva, deras produkter, deras partners och deras konkurrenter. Det fångas upp av ett CIA-liknande team som är på 24 h per dygn. De kategoriserar allt innehåll och skickar det vidare. Lite som en digital telefonväxel. Självfallet finns det inbyggda applikationer för att automatisera arbetat, men det är fortfarande en hög nivå av handpåläggning för att säkerställa att organisationen svarar upp emot löftet om max 24 timmars svarstid. Det intressanta är dock inte bara att fånga upp och besvara – den reaktiva kommunikationen. Mer värde skapas om dialogen kan odlas och riktas. Hur får vi kunderna att tala mer om oss i positiva ordalag? Dialog.

Från traditionell content marketing till social content marketing
Content Marketing i social media i sin mest utvecklade innebär att kunderna och medarbetarna är delaktiga i skapandet av innehåll och dialog. De pratar med varandra. Det finns en moderator i form av webbredaktörer och andra specialister. De seedar in tankar och bidrar med innehåll. Det mest lyckade är dock om engagemangsnivån är så hög att publiken står för huvuddelen av innehållet. Varför? För att det är 100% autentiskt när en kund uttrycker uppskattning eller informerar om produkter och varumärke. Den erfarenhetsbaserade upplevelsen som utgångspunkt och bristen på ‘sälj, sälj, sälj’ passar ett reklamtrött samhälle. Frågan är bara vad som krävs för att odla dialogen. Bloggtänk.

Bra blogg är bra social content marketing
Om det är någon som är helt beroende av att engagera sina läsare/tittare/lyssnare för att få dem att komma tillbaka, så är det bloggarna. De bästa bloggarna har den perfekta skärningspunkten mellan egenintresse – titta på mig – och allmänintresse – så här kan man göra. De vet att de är stjärnor med uppgift att underhålla, utbilda och inspirera. De vet också att strålkastaren behöver vändas mot publiken. Med jämna mellanrum behöver kompiskänslan förstärkas genom att besvara läsarfrågor, uppskatta enskilda individer i publiken och uttrycka uppskattning. Dit har inte alla företag och organisationer nått i social media.

Några vinnande exempel
Jag tror att det bland annat beror på att så mycket innehållsproduktion skapas av gamla journalister och webbredaktörer. De är utbildade i en helt annan skola. Klassisk journalistik innebär att reportern är osynlig i texten. Det är nyheten som är huvudsaken. I bloggen är det nästan tvärtom. Det finns ett personligt tilltal och det finns i allra högsta grad människor närvarande precis som i en talkshow. Det personliga tilltalet är ett signum för bra social content marketing. Jag tycker att Vingresor är duktiga på att vara personliga på Facebook. Systembolagets Twittrare är på motsvarande sätt personligheter. IKEA har en jobbareblogg med en stjärnbloggare, RestaurangAnders. Utmaningen för många organisationer är att trimma sin nuvarande besätttning av innehållsproducenter för det nya arbetssättet i social media. Här är några utmaningar som jag ser det.

Copywriters, journalister och PR-konsulter?
Copywriters är vana att göra research utifrån kunders beteende och sedan tala till dem. Journalister är vana att göra research på vanliga eller kända människor, och sedan skrivaom dem. PR-konsulter är vana vid att få journalister att skriva rätt saker. Frågan är hur det här gänget skall gå till väga för att prata med människor. Att hänga med dem. Det är ju säljare och kundtjänst som gör det. Skall de involveras?

Vem pratar med era kunder?
Content Marketing är på allas läppar, men i mångt och mycket är det copywriters som ägnar sig åt storytelling i köpta utrymmen, journalister som gått över till att göra redaktionell reklam i kundtidningar och bloggar, samt PR-konsulter som manglar journalister och bloggare. Nu är det dags att lära sig behärska social content marketing. Kärnfrågan är; vem skall prata med era kunderna?

Jackie Kothbauer
Släpper inom kort boken NÄTSMART på Linkedin. Den hjälper dig att göra en professionell Linkedinprofil som bygger ditt personliga varumärke på en timme. Boken ackompanjeras av en serie nya föreläsningar för att predika evangeliet 🙂 /Jaggie
 Jackie Kothbauer är personlig varumärkesexpert.Hon hjälper företag att skapa sociala mediekanaler som    förvandlar medarbetare och kunder till varumärkesambassadörer. Resultatet är en inspirerande närvaro i social  media som odlar kundlojalitet, driver försäljning och bygger attraktiva varumärken.

MEDIABABE
Jackie Kothbauer har utsetts till en av Sveriges sju främsta experter inom social media av DIK. Hon är en av  landets mest anlitade föredragshållare och har utbildat mer än 9000 personer i Corporate Personal Branding  och Social Content Marketing.

FÖRFATTARE & BLOGGARE
Jackie Kothbauer är författare till boken MEDIABABE, som handlar om konsten att bygga ett personligt  varumärke. Hösten 2014 kommer uppföljaren,NÄTSMART på Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram,  Google+ och resten av gänget(släpps sep 2014). Jackie Kothbauer är profil hos tidningen Resumé där hon  driver bloggen Branding People for SuccessDen handlar om kommunikation som karriärverktyg,  affärsmodell och ledarskap.
FANCLUB
Bland uppdragsgivarna finns PWC, Nike, Aftonbladet, Karolinska Institutet, Assa Abloy, McDonalds, SEB, LRF Media, Svenskt Näringsliv, TUI Nordic, SATS, Umeå universitet, Stockholms mässan, Postkodlotteriet, Mälardalens Högskola, Stena, Holistic, Sensus, Svenskt Dansforum, Women in Film med flera.

Företagets själ – 10 saker vi tror på

Ingvar Kamprad skrev ner IKEA:s nio trossatser en juldag år 1976. En möbelhandlares testamente kallades skriften och blev ett rättesnöre som gäller än idag i den världsomspännande koncernen. Google är en annan global jätte, som på motsvarande sätt har gett sig själva, sina kunder och resten ett världen ett avtryck på sin företagssjäl. De kallar det 10 saker som vi tror på. Texten formulerades första gången när Google hade funnits i fem år (2003). Med jämna mellanrum ses den över för att kontrollera att principerna fortfarande stämmer.

Jag tycker bägge skrifter ger företaget en själ, som ökar varumärkets livslängd och anpassar verksamheten till i en snabbföränderlig värd. Därför känns både IKEA och Google moderna. Inte bara i takt med tiden, utan de driver världen framåt. Har ni en lista på vad ni tror på i er verksamhet? Har du en lista på vad du tror på, som definierar ditt personliga varumärke? Inspiration får du från Richard Branson och från Googles 10 saker som vi tror på (se härnedan).

 1. Fokusera på användaren, så ordnar sig allt annat.

  Googles mål har alltid varit att ge användarna den bästa möjliga upplevelsen. Oavsett om vi utvecklar en ny webbläsare eller bara snyggar till startsidan en smula, ser vi alltid till att det gynnar dig, snarare än vårt eget slutresultat eller våra interna mål. Gränssnittet på startsidan är tydligt och enkelt och sidorna hämtas snabbt. Det går inte att köpa sig bättre placeringar i sökresultaten. Annonserna på sidorna är relevanta och inte allt för störande och det syns dessutom alltid tydligt vad som är annonser. Och när vi bygger nya appar och verktyg är tanken att de ska fungera så bra att du inte ens funderar över eventuella förbättringar.

 2. Det är bäst att göra en sak riktigt bra.

  Google kan sökningar. Med hjälp av en världens största forskningsgrupper som fokuserar uteslutande på att lösa sökproblem vet vi att vi klarar oss bra. Vi vet också hur vi ska bli ännu bättre. Genom att aldrig ge upp när vi stöter på kluriga utmaningar har vi lyckats lösa komplexa problem och vi gör löpande förbättringar av en tjänst som redan hjälper miljontals användare att hitta information snabbt och enkelt. I och med vårt arbete med att förbättra söktjänsten har vi även kunnat tillämpa våra kunskaper på nya produkter, bland annat Gmail och Google Maps. Vi hoppas kunna föra över söktjänstens styrka på hittills outforskade områden, så att våra användare kan hitta och använda ännu mer av den information som finns.

 3. Snabbt är bättre än långsamt.

  Vi vet att din tid är dyrbar och att du vill ha snabba svar när du söker på webben. Varför skulle vi hindra dig? Google kan vara det enda företaget i världen som uttryckligen har som mål att användarna ska lämna företagets webbplats så snabbt som möjligt. Genom att ta bort överflödiga bitar och byte från våra webbsidor och öka effektiviteten i vår servermiljö, har vi gång på gång slagit våra egna hastighetsrekord. Den genomsnittliga svarstiden för en sökning är nu bråkdelen av en sekund. Vi har hastigheten i åtanke varje gång vi släpper en ny produkt, oavsett om det är ett program för mobilen eller Google Chrome, en webbläsare som har utvecklats för att vara snabb nog för den moderna webben. Och vi jobbar ständigt med att öka tempot ytterligare.

 4. Demokrati på webben fungerar.

  Anledningen till att Googles söktjänster fungerar är att vi litar på att de miljoner människor som publicerar länkar på webben kan avgöra vilka andra webbplatser som innehåller värdefull information. Vi utvärderar varje webbsidas relevans med hjälp av mer än 200 signaler och teknik som den patenterade algoritmen PageRank™. PageRank analyserar vilka webbplatser som andra sidor har ”röstat fram” som de bästa informationskällorna på Internet. I takt med att webben blir större så förbättras faktiskt den här tekniken, eftersom varje ny webbplats erbjuder ny information samtidigt som den utgör en ny ”röst” att ta med i beräkningen. Här kan även nämnas att vi är aktiva inom utvecklingen av öppen källkod, där innovationer kommer till stånd tack vare gemensamma insatser från massor av programmerare.

 5. Du behöver inte sitta vid skrivbordet för att behöva ett svar.

  Världen blir allt mer mobil. Folk vill ha tillgång till information var som helst och när som helst. Vi är pionjärer inom ny teknik och vi erbjuder mobillösningar som hjälper användare över hela världen att använda sin telefon på nya sätt. Du kan kolla e-posten och kalendern eller titta på video, för att inte tala om allt du kan göra med Sök på Google på telefonen. Dessutom hoppas vi kunna uppmuntra fler innovationer för mobilen med Android, en kostnadsfri mobilplattform med öppen källkod. Android tar den öppenhet som Internet bygger på till mobilmarknaden. Android är mycket fördelaktigt för slutanvändaren, som får fler valmöjligheter och innovativa mobilupplevelser, men även operatörer, tillverkare och utvecklare kan dra nytta av plattformen.

 6. Du kan tjäna pengar utan att göra något ont.

  Google är ett företag. Vi tjänar pengar genom att tillhandahålla sökteknik till andra företag och genom att sälja annonsutrymme på såväl Google som på andra webbplatser runt om på Internet. Hundratusentals annonsörer världen över använder AdWords för att marknadsföra sina produkter och hundratusentals utgivare använder programmet AdSense för att visa annonser som är relevanta utifrån webbplatsens innehåll. Eftersom vi vill att både användare och annonsörer ska vara nöjda och glada har vi satt ihop några grundprinciper för våra annonseringsprogram:

  • Google tillåter inte att annonser visas på våra resultatsidor om de inte är relevanta för innehållet på sidan. Vi anser att annonser kan utgöra värdefulla informationskällor om, och endast om, de är relevanta för det du letar efter. Därför kan det hända att vissa sökningar inte leder till några annonser alls.
  • Vi tror inte att marknadsföring behöver vara blinkande och skrikig för att vara effektiv. Vi tillåter inte popup-annonser eftersom de gör det svårare för dig att hitta innehållet du är ute efter. Vi har märkt att textannonser som är relevanta för den som läser dem får mycket högre klickfrekvens än annonser som visas slumpmässigt. Alla annonsörer, stora som små, kan dra nytta av sådan välinriktad annonsering.
  • Annonser på Google är alltid tydligt märkta som sponsrade länkar. Google sätter stort värde på att inte kompromissa med integriteten för våra resultat. Vi manipulerar aldrig rangordningen för att våra partner ska komma högre upp i sökresultaten. Ingen kan köpa bättre PageRank. Våra användare litar på Googles objektivitet och inga kortsiktiga vinster skulle någonsin väga upp mot det förtroendet.
 7. Det finns alltid mer information att hitta.

  När Google väl hade indexerat fler HTML-sidor än någon annan söktjänst på Internet, började våra tekniker arbeta med information som inte var lika lättillgänglig. Ibland handlade det bara om att integrera nya databaser, som att lägga till en sökfunktion för telefonnummer och adresser och en företagskatalog. Andra insatser krävde lite större kreativitet, som att lägga till funktioner för att söka igenom nyhetsarkiv, patent, akademiska tidskrifter, miljarder bilder och miljontals böcker. Våra ingenjörer fortsätter att leta efter nya sätt att överföra all världens information till användare som söker efter svar.

 8. Behovet av information känner inte till några gränser.

  Googles huvudkontor ligger visserligen i Kalifornien, men vårt mål är att förenkla tillgången till information över hela världen, på alla språk. Därför har vi kontor i mer än 60 länder. Vi driver mer än 180 Internetdomäner och mer än hälften av våra resultat visas för användare utanför USA. Googles sökgränssnitt finns på över 130 språk, vilket ger användarna möjlighet att begränsa sökresultaten till information på sitt eget språk. Målet är att även våra andra appar och produkter ska finnas på så många språk som möjligt och vara tillgängliga för alla. Vi erbjuder även översättningsverktyg som ger användarna tillgång till innehåll från andra sidan jordklotet, oavsett vilket språk de talar. Med dessa verktyg och med hjälp av våra frivilliga översättare har vi lyckats förbättra både utbudet och kvaliteten på våra tjänster, även i de mest avlägsna delarna av världen.

 9. Du kan vara seriös även om du inte är klädd i kostym.

  Googles grundare byggde upp företaget med inställningen att arbete ska vara en utmaning och att den utmaningen ska vara rolig. Vi tror att det händer roligare och mer kreativa saker i en skön företagsmiljö, och då pratar vi inte bara om lavalampor och stora gummibollar. Det mesta handlar om laginsatser, men vi är även mycket stolta över de individuella prestationer som bidrar till företagets framgångar. Vi sätter stort värde på våra medarbetare – handlingskraftiga och passionerade människor med olika bakgrund och med en kreativ inställning till arbete, lek och livet. Stämningen är visserligen avslappnad, men när nya idéer kläcks i lunchkön, under ett möte eller på gymmet går det undan. Våra medarbetare utbyter, testar och förverkligar idéer i en svindlande fart. Och vad som börjar som ett rent infall kan mycket väl resultera i en produkt som kommer att användas i hela världen.

 10. Fantastiskt är helt enkelt inte bra nog.

  Vi nöjer oss inte med att vara duktiga på det vi gör. Istället sätter vi upp mål som är ouppnåeliga i dagsläget och jobbar sedan stenhårt för att nå dem. Detta gör att vi alltid kommer längre än förväntat. Genom innovation och ständiga försök tar vi något som fungerar bra och får det att fungera bättre. Ett exempel är stavningskontrollen. En av våra tekniker såg att söktjänsten fungerade bra för rättstavade ord och började fundera över vad som hände om användaren skrev fel. Resultatet blev en intuitiv och mycket användbar stavningskontroll.

  Även om du inte vet exakt vad du letar efter så är det vår uppgift att hitta svaret åt dig. Det är med andra ord vårt problem, inte ditt. Vi försöker att förutse behov som ännu inte har formulerats av våra användare och uppfylla dem med produkter och tjänster på en helt ny nivå. När vi lanserade Gmail erbjöd tjänsten mer lagringsutrymme än någon annan e-posttjänst. Så här i efterhand verkar det helt självklart, men det beror på att vi nu har en helt annan standard på e-posttjänster. Det är sådana förändringar vi är ute efter, och vi letar alltid efter nya områden där vi kan göra skillnad. I slutändan är det vårt ständiga missnöje med hur saker och ting fungerar som driver oss framåt.
  JACKIE KOTHBAUER, Branding People for Success

  Jackie Kothbauer är personlig varumärkesexpert. Hon hjälper företag att skapa sociala mediekanaler som förvandlar medarbetare och kunder till varumärkesambassadörer. Resultatet är en inspirerande närvaro i social media som odlar kundlojalitet, driver försäljning och bygger attraktiva varumärken.

  MEDIABABE
  Jackie Kothbauer har utsetts till en av Sveriges sju främsta experter inom social media av DIK. Hon är en av landets mest anlitade föredragshållare och har utbildat mer än 9000 personer i Corporate Personal Branding och Social Content Marketing.

  FÖRFATTARE & BLOGGARE
  Jackie Kothbauer är författare till boken MEDIABABE, som handlar om konsten att bygga ett personligt varumärke. Hösten 2014 kommer uppföljaren,NÄTSMART på Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram, Google+ och resten av gänget (släpps sep 2014). Jackie Kothbauer är profil hos tidningen Resumé där hon driver bloggen Branding People for SuccessDen handlar om kommunikation som karriärverktyg, affärsmodell och ledarskap.

  FANCLUB
  Bland uppdragsgivarna finns PWC, Nike, Aftonbladet, Karolinska Institutet, Assa Abloy, McDonalds, SEB, LRF Media, Svenskt Näringsliv, TUI Nordic, SATS, Umeå universitet, Stockholms mässan, Postkodlotteriet, Mälardalens Högskola, Stena, Holistic, Sensus, Svenskt Dansforum, Women in Film med flera.

  Foto: Okänd från Pinterest

Episk content marketing kräver personliga varumärken

Simon Strand från Cannes reklamfestival

Simon Strand, pr-konsult på Prime, har en poäng när han i en krönika i Veckans Affärer ifrågasätter om content marketing verkligen kan ersätta traditionell reklam. Inte sällan tar personliga varumärken en större plats när kreativiteten flödar. För vad vore The Epic Split och Volvorullarna utan van Damme, Zlatan och Robyn? Däremot tror jag att Aviciis manager Ash Pournouri har fel när han påstår att samma reklamformeln kan användas för att bygga produkter som personer.

COCA-COLA SKIPPAR REKLAM, SATSAR CONTENT MARKETING
Coca-Cola som är världens största annonsör meddelade nyligen på reklamfestival i Cannes att de överger traditionell reklam och utgår istället från ett nyhetsrum och egnakanaler för att bära ut sitt budskap. Vi talar klassisk content marketing som med största sannolikhet har ett stort inslag av social media i sig.

PEPSI FLOPPADE SIN CONTENT MARKETING
Simon Strand konstaterar dock att konkurrenten Pepsi har provat content marketing med bitvis skrämmande resultat. ”Det finns många exempel på när dessa vägar bort från ”traditionell” marknadsföring misslyckats kapitalt. Pepsi Refresh Project, ett projekt som Undercurrent varit med och drivit, gick ut på att flytta resurser från tv-reklam till att låta ”fansen” realisera olika projekt med Pepsi som sponsor. Resultatet? Pepsi tappade stora marknadsandelar till Coca-Cola.”

FINNS DET ETT VINNANDE MARKNADSFÖRINGSRECEPT FÖR ALLT?
Musik som brandingverktyg växer i betydelse. Däremot ställer jag mig en smula tveksam när Aviccis manager Ash Pournouri påstår att det går att tillämpa samma reklamformel för en produkt som vodka som för en artist som Tim Bergling alias Avicii.

PERSONLIGA VARUMÄRKEN ÄR DYNAMISKA, PRODUKTER STATISKA
Jag tror att det är stor skillnad på att marknadsföra ett personligt varumärke och en konsumentprodukt. Framför allt för att en människa är en ständigt föränderlig produkt,en vodka är exakt samma produkt dag efter dag. Det finns många fler aspekter att beakta, men i ett  samhälle där förändring och förnyelse är så viktigt är det en avgörande anledning till att personliga varumärke är så attraktiva som reklambärare.

Jackie Kothbauer
Skriver på boken NÄTSMART 2.0 som beskriver hur du bygger ett personligt varumärke med hjälp av en nätprofil och en personlig kommunikationsstrategi. Tror att den personliga varumärkesmodellen i nya boken blir en ny milstolpe. Har därför gjort en serie nya föreläsningar för att predika evangeliet det kommande året.

Foto 1: Simon Strand/ Resumé
Foto 2: Ash Pournori o Tim Bergling alias Avicii / Getty Images


Den osminkade sanningen om karriär i New York

Jag gästar ett kul evenemang under Stockholm Fashionweek är Create Your Career: Stockholm i regi av New Yorkbaserade klädmärket Elsa and me.

FYRA KVINNLIGA ENTREPRENÖRER AVSLÖJAR DEN OSMINKADE SANNINGEN
Den unga modeentreprenören Maja Svensson har bett oss fyra gäster att ge var sitt karriärråd. Vi är alla vd:ar i våra egna bolag och därför känns det extra kul att samlas till en glammig tjejkväll med powerpinglor, bubbel, tokärligt karriärsnack, en härlig goodiebag och njutning. Förutom undertecknad medverkar även Pingis Hadenius, som är kompanjon med Blondinbella, Frogpearl samt EoE Glasses vd:ar och entreprenörsadvokaten Anna Forsebäck från Wistrand Advokatbyrå.

MITT KARRIÄRRÅD TILL UNGA
Vi blev alla ombedda att ge ett karriärråd till den som drömmer om framtiden. Mitt blev, ”Din karriär är längre än du tror. Ta de första tio åren och se till att verkligen hitta något du gillar OCH är bra på. Lär dig sedan att ta bra betalt. Allas våra karriärer blir allt mer konjunkturkänsliga. Det gäller att kunna buffra i goda tider för att ha vind i seglen under tuffa tider.”

MODEMAJA TAR NEW YORK MED STORM
För egen del tittar jag extra noga på hur unga modeföretagaren Maja Svensson arbetar med social media och marknadsföring. Slipad. Det märks att hon skaffat sig skinn på näsan och bor och arbetar i New York. Det blir givetvis ett av samtalsämnena under kvällen. Det finns biljetter till plånbokshärligt pris några dagar till. Hoppas några av er kommer. Det är vore extra kul.

Jackie Kothbauer
Skriver på boken NÄTSMART 2.0 som beskriver hur du bygger ett personligt varumärke med hjälp av en nätprofil och en personlig kommunikationsstrategi. Tror att den personliga varumärkesmodellen i nya boken blir en ny milstolpe. Har därför gjort en serie nya föreläsningar för att predika evangeliet det kommande året.

‪#‎JackieKothbauer‬ ‪#‎PersonligtVarumärke‬ ‪#‎CreateYourCareer‬‪ #‎SthlmFashionweek‬ ‪#‎Mediababe‬ ‪#‎Nätsmart2‬

Du tror du vill bli känd. Bullsh*t!

Jackie Kothbauer, Ebba von Sydow och Kitty Jutbring i SVT Flows tvodd #EbbaKitty

Jag satt helt oförberedd med sil och nubbe när 10 000 kr-frågan kom; är du känd?
Det vet jag faktiskt inte. Så jag fiskade upp mobilen och gick in på min hopplöst ouppdaterade mediemapp. Den säger ingenting. Bara en SIFO-undersökning kan egentligen svara på frågan om jag är folkkär eller ej. Frågan påminde mig om hur provocerade Ebba von Sydow o Kitty Jutbring var över alla som vill bli kändisar. Så de bjöd in mig för att förklara varför alla inklusive sjuksköterskor och trädgårdsmästare borde bygga sitt personliga varumärke.

VAD VILL DU BLI KÄND FÖR?
Jag blev intervjuad av Aftonbladet om konsten att bli känd. Hur gör man? Det har aldrig varit lättare, men det är omöjligt om du inte vet hur du skall gå till väga. Det är därför dokusåpakändisar suddas ut efter att sista programmet har sänts och bloggstatistiken går ner. När jag gästade Ebba von Sydow och Kitty Jutbring i deras talkshow #ebbakitty hade vi en rå och skrattfylld diskussion om varför alla måste bygga personligt varumärke nuförtiden.

KAN DU GÖRA MIG KÄND?
Jag satt på middag igår och fick frågan av en framgångsrik entreprenör; kan du göra mig känd? Svaret är ja, men den som har fet plånbok bör hellre vända sig till någon av de få PR-babes, som är specialister på personliga varumärken. Precis som vilket företag som helst behöver du nämligen mycket tid (egen eller personal) eller pengar för att bli känd. Har du båda delar kan det gå relativt snabbt.

DET TAR TID ATT BYGGA ETT PERSONLIGT VARUMÄRKE SOM HÅLLER
Ett aber är dock att pengar inte kan ersätta tid på samma sätt som för ett produkt- eller organisationsvarumärke. Det kostar mycket tid att bygga ett personligt varumärke. Varför? För en människa är mer komplex än en läskedryck, en mobiltelefon eller bemanningstjänster inom ekonomiadministration. Kunden som tillsammans med dig bygger ditt personligt varumärke investerar sin tid och sitt intresse i att skapa er relation. Eftersom du är en människa benchmarkas du mot vederbörande. En läskedryck kan vem som helst ta ställning blixtsnabbt. En människa…är något annat.

PR OCH SOCIAL CONTENT MARKETING ÄR DIN KÄRNVED
Jag har stor respekt för Christina Saliba som har byggt Camilla Läckberg och ett antal mindre kända personliga varumärken. Det som har slagit mig är hur mycket Läckberg och hennes kollega Denise Rudberg, som på motsvarande sätt har hjälp bakom kulisserna, arbetar med PR. De är monsterframgångsrika som författare, och ger järnet i intervjusoffan. Eftersom det inte går att outsourca författande av romaner och föräldraskap med bibehållen kvalitet är det rätt tuffa race de kör. De har de ändå marknadsbudget att satsa och tid.

TÄNDVÄTSKA FÖR PERSONLIGA VARUMÄRKEN
Jag blev intervjuad om hur journalister kan bygga personliga varumärken i tidningen Allt om tidskrifter. Det är en intressant yrkesgrupp, för de har världens bästa förutsättningar att bygga ett personligt varumärke och 99 procent gör det inte. Till skillnad från alla andra behöver de inte slå sig in i en mediekanal. De sitter redan där. Men de liksom alla andra behöver ett budskap. I min första bok Mediababe har jag en modell som visar hur du går från okänd till stjärna – Mediababetrappan. Den visar kombinationen av kvalitet och kvantitet, som krävs för att ‘fästa’ i medvetandet på din målgrupp.

OM DU ÄR KASS VET HELA SVERIGE DET
Det räcker inte med stor exponering (vilket många journalister har möjlighet till om de vill). Du behöver ha ett tydligt budskap, som du målmedvetet använder för att bygga en stark relation till din publik. Journalister, liksom många andra yrkesutövare, gillar oftast att låta arbetet tala för sig själv. Ungefär som när jag gav ut den första versionen av Mediababe och vägrade att vara med på omslaget. Varför? För om boken vara dålig skulle hela Sverige veta att det var jag som hade skrivit den. Så enkel ser psykologin kring det personliga varumärket ut. Gör du bra ifrån dig får du pussar. Gör du en dålig grej får du så mycket pisk. Baby! Ju mer känd du är desto mer pisk får du. Vi talar inte utvecklingssamtal en gång per år som en ‘vanlig’ människa, vi talar day-to-day feedback supergulliga fans och knytnävskommentarer av ‘kollegor’ i branschen.

NÄTTROLL ÄR FAKTISKT INGET PROBLEM
Starka budskap som väcker känslor, tankar, och triggar beteenden bygger ditt personliga varumärke. Det finns en kraft i att påverka människor, som jag tror att det är vanskligt för alla att förhålla sig till. Att bli förälder och plötsligt få makt över ett barns utveckling är en stor förändring. Att på motsvarande sätt få makt att påverka människor som i huvudsak är främlingar på mils avstånd är en annan ‘konstig’ upplevelse. Tyvärr finns det inga böcker och tidskrifter för blivande kändisar. Det är trial and errorr som gäller. Det är dock inte näthatare och troll som är problemet. Med tiden lär man sig att diskontera onyanserade påhopp.

SLUTA VISA BRÖSTEN, VI ÄLSKAR DIG ÄNDÅ
Jag glömmer aldrig när jag anmärkte på Madonnas scenklädsel och drog slutsatsen att hon hade svårt att anpassa sin stil efter sin ålder. 139 personer skrev kommentarer som var lika långa som en vanlig nyhetsartikel och glödde av förakt och förebråelser över detta åldersdiskriminerande inlägg från min sida. ‘Du har visat brösten i 35 år nu. Klä på dig, vi älskar dig ändå’ var andemeningen i mina rader. Att bli offentligt avrättad för ett sådant inlägg a) gjorde rejält ont b) fick mig att inse att jag inte längre är okänd. Kravet på att vara perfekt vilar osynligt på alla personliga varumärkens axlar, såvida de inte heter Ozzy Osbourne eller Chris Brown.

SMART SK*T
Jag har sträckläst Nina Åkestams bok Meningen med hela skiten. Hon kan verkligen skriva och hennes bild av världen, livet och sig själv går att sammanfatta med det här citatet, ”Alltså- jag älskar att resa och jag tror att det är en förutsättning för att trivas med att arbeta utomlands”. Hela boken är fylld av den typen av klokskap. Själv är jag fascinerad av hur effektivt hur hon bygger sitt personliga varumärke, för att inte tala om hur smart hennes litteratur är. Därför har jag analyserat hennes personliga varumärkesbyggande här.

Jackie Kothbauer
Som avnjöt en gudomlig midsommar i skärgården. Tänker möjligen satsa på varannan vatten resten  av sommaren för att nå målet om en anständig tid på milen. Som det var tänkt. Skriver på boken NÄTSMART 2.0 som beskriver hur du bygger ett personligt varumärke med hjälp av en nätprofil och en personlig kommunikationsstrategi. Tror att den personliga varumärkesmodellen i nya boken blir en ny milstolpe. Har därför gjort en serie nya föreläsningar för att predika evangeliet det kommande året.

Foto: SVT #EbbaKitty