Propaganda i Etiopien

Jag läste en tweet i början av veckan med hashtagen #sverigeliggerefter. Den syftade till att Comhem lanserar tjänsten TiVo, en tjänst som redan funnits några år i andra länder, därav hashtagen. Nått sa mig att det är #dagsatthöjablicken när jag samma kväll såg Dokument utifrån om Krisen i Egypten och någon dag senare dokumentären om Etiopiens diktatur (med Persson och Schibbye). Båda sätter våra ”problem” vi har i Sverige med nya TV-tjänster i annat perspektiv och kan starkt rekommenderas.

I dokumentären om Etipoiens diktatur avslöjas att regimen genomför övergrepp på landets befolkning. De arbetar också systematiskt med att ta fram propaganda material för att påverka sin image. Bl.a. åker presidenten runt och filmar när han delar ut vatten till fattiga barn eller tvingar folk att uttrycka sig positivt om regimen framför kameran. De som uttryckt sig negativt fängslas eller ”försvinner” när kamerorna stängs av.

Efter att dokumentären visades på SVT i tisdags släppte regimen häromdagen en egen dokumentär som svar. I deras version, som visats på Etiopisk TV, svartmålades Persson och Schibbye som terrorister. Etiopiens regim fortsätter alltså att använda propaganda som främsta vapen.

Som jag nämnde i tidigare inlägg blir det allt svårare att säga en sak och göra en annan. Med dagens teknik, internetuppkopplingar och kameror i våra mobiler är det svårare att bygga en bild av sig själv som inte stämmer överens med hur man agerar i verkligheten. Den typen av propaganda som Etiopiens regim sysslar med hade säkert gått hem för ett antal år sen när inte samma teknik fanns tillgänglig. Vi kan hoppas på att den tekniska utvecklingen får en ännu större roll i framtiden med att avslöja vad som sker i stängda diktaturer nu när tekniken sprider sig över världen.