Känd förälder? Bara att gratulera

Det har under en tid förts diskussioner kring namnbyten och att karriärer kan få en skjuts av föräldrars kändisskap. Mattias Ronge beskrev i podcasten Kommunikationsklubben att han har sitt efternamn att tacka för mycket och nu senast Fanny Myrberg Herngren, som i Resume’s söndagsintervju beskrev att hennes familj gett henne bra kontakter.

Mattias och Fanny är två exempel på personer som fått en skjuts i karriären genom att ha ”rätt” efternamn. Fanny beskriver i intervjun att hon jobbat väldigt hårt. Inget illa om Fanny, men jag tror att en 23:åring utan utbildning, som inte heter Herngren i efternamn, troligtvis inte skulle få jobb som produktionsledare på en reklambyrå.

Jag tror att namnbyten och kända efternamn blir extra slagkraftiga i en bransch där det inte finns någon formell väg att ta sig fram och där det saknas utbildningskrav. För att bli t.ex läkare eller lärare är det ett grundkrav att du klarar av respektive utbildning, och i branscher där det krävs en formell kompetens får namn och efternamn en mindre betydelse. Självklart kan kända föräldrar säkert vara till hjälp även för läkare och lärare, men inte med samma effekt som i kommunikationsbranschen.

Hur är det då för dom som inte har rätt för- och efternamn? Det kan kännas jobbigt att inte ha släktingar som gör det lite lättare för dig att ta dig fram i din karriär, men det finns också en kraft i att behöva ta sig fram helt på egen hand och inte få någon draghjälp alls.

Inom lagidrotten brukar man nämligen prata om att de som har lätt för sig när de är små, alltså stjärnorna i laget, inte är de som blir bäst i slutändan när de blivit äldre. Det är nämligen de spelare som inte har naturligt ”lätt för sig”, de som ligger steget efter och t.ex. är lite svagare, kortare eller långsammare. Dessa spelare måste jobba ännu hårdare varje träning för att ta en plats i laget. Det hårda arbetet leder ofta till att de i slutändan blir väldigt duktiga och tar sig längst. Men för dessa spelare krävs rätt inställning, uthållighet och hårt arbete. Inget är gratis, och samma sak gäller för många av oss i arbetslivet.

One Reply to “Känd förälder? Bara att gratulera”

  1. Superbra blogginlägg! Önskar nästan själv, efter en mycket otursam anställning och som har lett till många, många, mååånga jobbansökningar inom branschen, att jag hade haft kändisar i familjen…

Comments are closed.