Hjärnan uppfattar likes som belöningar

I helgen sträckläste jag en av de mest intressanta böcker jag bläddrat i på länge. Hjärnforskaren Katarina Cospic’s bok ”Välj rätt – En guide till bra beslut”. Där beskriver hon bl.a. hur hjärnans olika delar fungerar och hur de påverkar våra beteenden och beslutsfattande.

Jag tänkte kort lyfta fram en poäng jag fastnade lite extra för. En förklaring till varför smartphones och mobiltelefoner är så beroendeframkallande (något jag själv känner igen mig i).

Det bottnar i att belöning är vår starkaste drivkraft. Hjärnans belöningssystem talar om för oss vad som är bra respektive dåligt. Det finns både kortsiktiga (t.ex. sockerkick) och långsiktiga (t.ex. träna några månader innan du ser resultat) belöningar.

När vi tittar mobilen var och varannan minut är det för att de fungerar som snabba belöningar. Vi ser fram emot nya mail, likes på facebook eller mentions på twitter. Hjärnan uppfattar det som en belöning när vi blir sedda eller bekräftade på olika sätt. Det är alltså inte så konstigt att vi kollar mobilen så ofta eftersom de saker som hjärnan klassar som belönande vill vi närma oss. Och vi gör det om och om igen, dag ut och dag in.