Röran kring OS-maskotarna i Sotji

I senaste Godmorgon Världen sändes ett inslag om maskotarna för OS i Sotji. Under hösten 2010 röstade man i Ryssland fram tre djur (från elva kandidater) som skulle bli evenemangets maskotar. Att de är tre stycken ska representera de tre platserna på det olympiska podiet. Vinnarna blev en kanin, en björn och en snöleopard. Under omröstningen låg snöleoparden dåligt till fram tills att Putin uttalade sig om att det var hans favorit. Då seglade den upp till förstaplatsen.

Håkan Olofsson från Varumärkesbyrån Camomba beskrev i inslaget att han tycker det är för många djur, det hade varit bättre med bara ett. Det bästa med dem är att de inte har en massa utsmyckning, eftersom de ska vara lätta att känna igen. Ett bra betyg för en maskot är när barn kan rita av dem. Ett vanligt misstag från tidigare OS har varit att värdnationerna försökt klistra på för många olika nationalsymboler på maskotarna, vilket ofta lett till att de blivit för röriga och otydliga.

Håkan var även kritisk mot själva framröstningen och tycker istället man borde tilldelat en kreatör mandatet att ta fram och utforma maskoten. En fördel jag kan se med framröstningen är att det skapade ett engagemang i Ryssland. Över 24,000 förslag strömmade in och en miljon människor följde utvecklingen online. Enligt de ansvariga är det här första gången ”en hel nation” deltagit i att ta fram maskotar inför ett OS. Att hela landet deltagit kan nog betraktas med en nypa salt, men att det skapade ett stort engagemang är något positivt.

Syftet med maskotarna vid ett OS är dels att dra in pengar till engagemanget via försäljning, men också att stärka evenemangets identitet. Det är därför viktigt att maskotarna är tydligt och enkelt utformade och har hög igenkänningsfaktor (och lätta för barn att rita av). När jag kikade på maskotarna i OS-shopen, var tydlighet och röd tråd det sista jag hittade.

Till att börja med är leoparden ibland en blå-vit snöleopard och ibland en orange-brun leopard. Ibland presenteras djuren tillsammans alla tre, ibland två av dem och ibland ensamma. De bär kläder av olika slag och av olika färger. Ibland bär de halsduk eller fluga och ibland helt andra kläder. Den enda röda tråden är att maskotarna består av tre (eller fyra?) olika djur.

Min slutsats är att det inte är någon ultimat maskotutformning. Jag har full förståelse för att de vill tjäna så mycket pengar som möjligt på försäljning, men samtidigt tror jag inte det skulle varit en nackdel med större igenkänningsfaktor. Om några år tror jag de flesta, på en fråga om maskotarna från Sotji-OS, kommer minnas ”en samling djur”, på sin höjd.