Varumärkessamarbetet Marabou och Oreo

Marabou säljer just nu sin 200g chokladkaka med smak av Oreo, det kända kakvarumärket.

Den här typen av varumärkessamarbete och strategi som Marabou använder brukar kallas reaching in-strategi. Och är en strategi som används för att skapa variation vid linjeutvidgningar. En linjeutvidgning innebär att man lanserar nya smaker på en etablerad produkt för att skilja ut sig från konkurrenterna, vinna hyllplats i butikerna och synas mer genom nyhetsvärdet.

Genom att ta in andra varumärken som ingrediensvarumärken skapar Marabou variation och energi i sina produkter. Observera att man också kan göra linjeutvidgningar utan varumärkessamarbeten, som vid lansering av nya smaker (lakrits, vit choklad etc.).

Strategin med ingrediensvarumärken går ut på att man använder sig av en partner som kompletterar ens produkters kärnattribut (i det här fallet en ny smak), för att tillsammans skapa en attraktiv produkt. Oreo bidrar också med en energi och starkare differentiering, till skillnad mot om Marabou bara skulle lanserat en ny smak som hette t.ex. ”Marabou Mintkexchoklad”. Oreo som ingrediensvarumärke ger ett starkt mervärde bara genom att synas på förpackningen. Man kan säga att Marabou hyr in de associationer som konsumenter har till varumärket Oreo och klistrar på det på sin produkt.

Att använda ingrediensvarumärken kan i vissa fall leda till en spill over-effekt från ingrediensvarumärket till det överordnade varumärket. D.v.s. om jag har väldigt positiva associationer till Oreo, kan det påverka min bild av Marabou positivt. Samma sak gäller om jag har negativa associationer till Oreo, det kan påverka min bild av Marabou negativt. Man måste alltså välja sina partners med omsorg. Vilket jag tycker Marabou har lyckats bra med den här gången.

Till det här inlägget hämtade jag inspiration ur boken ”Varumärkessamarbeten” av Henrik Uggla.