Vad är kreativitet?

Det är troligtvis många som associerar kreativitet till vissa yrken, estetiska sysslor eller bra idéer.

En bok som fördjupar sig i begreppet och gör det med råge(!), är Kreativitet : teori och praktik ur psykologiska perspektiv. En riktigt intressant bok för den som vill djupdyka i ämnet och lära sig mer om bl.a. kreativa individer, miljöer, grupper o.s.v.

Författarna har en definition som jag tycker är riktigt bra:
att kreativitet är något ”nytt och nyttigt”.

Nytt
Varför både nytt och nyttig? För att en produkt/idé som gör nytta för människor inte nödvändigtvis behöver vara ny.

Om vi exempelvis hör en låt som är en cover på en gammal låt, så kan den ge känslomässig tillfredställelse (nytta) – men då är den inte ny och räknas därför inte som något större kreativt verk. Samma sak gäller en reklam som baseras på en gammal idé o.s.v.

Nyttigt
På liknande sätt behöver produkter/idéer som är nya, inte nödvändigtvis vara till nytta.

Jag skulle t.ex. kunna utveckla ett bord utan ben eller komponera en låt som inte ger någon tillfredställelse. En grundförutsättning är alltså att det måste vara till någon nytta för att betraktas som kreativt.

Vad gäller nyttan så kan den vara till nytta för allt ifrån en individ till en hel värld. Jag kan t.ex. komma på ett nytt förpackningssätt som effektiviserar mina morgonrutiner när jag ska åka till jobbet. Samtidigt kan stora globala innovationer förstås vara nyttiga på ett mycket större plan, som t.ex. forskning som utvecklar nya mediciner.

Jag kommer skriva mer om ämnet framöver. Till en början tycker jag definitionen är värd att lägga på minnet!

Kreativitet = Nytt + Nyttigt

Foto: www.psmag.com

One Reply to “Vad är kreativitet?”

Comments are closed.