Har nyhetsflasharna tappat sitt värde?

I dag använder många nyhetsappar push-funktionen för att skicka nyhetsflashar. En nyhetsflash innebär att man får ett direktmeddelande (likt ett SMS) till sin telefon när det sker en större nyhetshändelse. Men vad som skett de senaste åren, är att dessa nyhetsflashar skickas ut mer och mer frekvent.

För 2-3 år sedan fick man ungefär en nyhetsflash i veckan. Det var i praktiken ”veckans händelse” som levererades direkt till mobilen, vilket kändes relevant och intressant.

Vad som skett den senaste tiden, är att nyhetsflasharna nu kommer i princip varje dag. Och jag har noterat en förändring i min nyhetskonsumtion. Från att jag girigt kastade mig över nyhetsflasharna när de kom sällan, har jag (tyvärr) övergått till att mer eller mindre börjat ignorera dem.

Mitt ignorerande känns som en tydlig konsekvens av den sänkta ribban för vad som är en stor nyhet. Nyhetsförmedlarna verkar inte längre kunna stå emot frestelsen att skicka ut flashar även vid mindre nyhetshändelser.

Problemet är att de troligen skjuter sig själva i foten. När jag ser till mig själv, och folk i min omgivning, har det börjat odlas ett ”pojken och vargen”-symtom.

Jag höjer därför en varningens finger och, med risk för att bli betraktad som bakåtsträvare, en önskan om att återgå till 1-2 nyhetsflashar per vecka!