Intuition och personbedömning

Varje gång vi träffar nya människor gör vi omedvetna och blixtsnabba bedömningar. Vårt ”automatiska tänkande” (system 1) drar slutsatser utifrån bl.a. kön, ålder, utseende och etnicitet utan att vi tänker på det. Våra bedömningar kan förvisso vara hyfsat korrekta, men de kan också vara felaktiga och bygga på stora doser fördomar. Ska man göra en mer korrekt och rättvis bedömning av andra människor krävs en medveten ansträngning.

Beteendevetenskap är relevant för dig som arbetar med kommunikation, därför kan det senaste avsnittet av podden Lära Från Lärda kanske var av intresse. Jag pratar om intuition och personbedömningar med Malin Lindelöw. Hon är fil.dr i psykologi, författare till boken ”Vald på en tiondels sekund” och har specialiserat på personbedömning.

Vi pratar bl.a. om vad de blixtsnabba bedömningarna beror på och vad det kan få för konsekvenser. Vi pratar också om hur det påverkar oss att vi ständigt jämför oss med andra människor och vad det innebär att vi ser oss själva som “universums mittpunkt”.

För att lyssna på avsnittet går du in på www.larafranlarda.com eller sök upp ”Lära Från Lärda” i någon av de vanligaste podcast-apparna.

Lära Från Lärda