Kvinnliga och manliga politiker framställs olika i media

Nu är det snart dags för årets politikervecka i Almedalen. Vad passar då bättre än att prata genus och journalistik. Det mesta som berör genus brukar väcka starka känslor, så även detta.

Forskning pekar på att manliga politiker genom åren fått större utrymme i pressen än sina kvinnliga kollegor. Förutom exponering så framställs de också på olika sätt. Mer fokus på t.ex. föräldraskap när en kvinnlig politiker intervjuats och mer fokus på t.ex. ledaregenskaper när en manlig politiker intervjuas.

Detta och mycket mer diskuteras med Gunilla Jarlbro, forskare och författare till boken ”Kvinnor och män i offentlighetens ljus”. En bok som presenterar skillnader i hur kvinnliga och manliga politiker framställs i media. Få en snabbversion av boken i dagens avsnittet av Lära Från Lärda!

Podcasten går att lyssna på via iTunesTuneln Radio och de vanligaste apparna på iPhone (t.ex. Podcast) och Android (t.ex. Beyondpod). Eller direkt via podcastens hemsida.