Fem steg för att öka din kreativitet

Kreativitet är en eftertraktad förmåga, inte minst inom reklam och marknadsföringsbranschen. Här är 5 tips till dig som vill öka din kreativitet.

Vill du lära dig ännu mer om ämnet tycker jag du ska lyssna på dagens avsnitt av podcasten Lära Från Lärda, som handlar just om kreativitet.

1. Testa nya saker
Motsatsen till att vara kreativ är att göra exakt samma sak dag ut dag in. Och det är lätt att bara ägna sig åt saker där man känner sig trygg och kunnig. Vi människor tycker om trygghet, och nya aktiviteter kan t.o.m. kännas obehagligt. Men det är nya situationer, kunskaper och aktiviteter som utvecklar oss. Forskning har visat att hjärnan t.o.m. ändras fysiskt(!) när vi lär oss nya saker. Exempelvis kan du testa en ny motionsaktivitet, läs nya typer av böcker eller åka till platser du inte varit på tidigare. Är du en ”hardcore utmanare” – se då till att göra nya saker som är utanför din comfort zone!

2. Gör gamla saker på nya sätt
Som sagt är motsatsen till kreativitet rutiner och gamla vanor. För att öppna upp för nya idéer och tankar kan det vara bra att börja i mindre skala. Kliv upp sängen på ett nytt sätt, ät en ny frukost eller åk en annan väg till jobbet. Att bryta sina vanor är ett steg i att öppna upp sin kreativitet. Det behöver inte vara stora omvälvande förändringar. Många bäckar små!

3. Prata med nya människor
Vi drar oss till likasinnade, vi umgås med folk med liknande intressen och våra samtalsämnen går på repeat. Ett tips är att ta vara på samtal och möten med människor som är ”olik” dig. D.v.s. människor i andra åldrar, andra yrken, med annan bakgrund och som har andra idéer. Det ger perspektiv, nya tankar och nya idéer.

4. Våga tro på dina idéer
En av kreativitetens största motståndare är människor som säger ”nej men så kan man väl inte göra”, eller ”nej men det där går väl inte”. Dessa kommentarer kommer oftast inte från några större kreatörer eller entreprenörer. Man måste våga för att vinna. Både som förälder, chef och individ är det viktigt att uppmuntra nya synsätt, idéer och tillvägagångssätt. Bara för att saker gjorts på ett visst sätt tidigare, betyder inte det att det inte går att göras bättre. Därför är det viktigt att uppmuntra både sin omgivning och sig själv att våga testa nya saker. Det är roligt dessutom!

5. Vi fungerar alla olika
Det finns ingen universal standard för när vi är som mest kreativa. Och många arbeten kräver att vi kommer på lösningar under kort varsel. Problemet är att vissa av oss är bra på att komma på idéer i stunden på ett möte, andra blir kreativa genom att sitta själva och fundera, och den tredje kanske får de bästa idéerna på kvällen när den står i duschen. Det här är viktigt att tänka på både ur ett ledarskapsperspektiv och för att lära känna sig själv bättre. Försök identifiera när du är som mest kreativ. Testa dig fram!