Så har Spotify förändrat artisternas låtsläpp

Det är säkert många med mig som noterat hur låtsläppen på Spotify förändrats det senaste halvåret. De två trenderna handlar om när och hur artisterna släpper sin musik.

När
Låt oss kalla den för ”Avicci trenden”, då han var en av pionjärerna. Hans låtar har sedan länge släppts på fredagar på Spotify. Vilket beror på att hans musikgenre passar sig allra bäst en fredag- eller lördagskväll.

En annan anledning att släppa musik på fredagar är att folk överlag är lite gladare och mår lite bättre inför en helg (än t.ex. måndagar). Det ökar därav sannolikheten att du tycker om en låt om du mår bra när du hör den första gången.

Problemet är att ”Avicii trenden” nu spridit sig till alla artister. Det senaste halvåret har fler och fler låtar släppts på fredagar, och de senaste veckorna har ALLA låtar börjat släppas på fredagar.

Konsekvensen är att vi som lyssnare inte längre hittar någon ny musik de andra dagarna i veckan. Plus att det blir ett större brus när hela ”veckans nyheter” släpps på en och samma dag. Vill man sticka ut som artist bör man alltså passa på att släppa sin låt en annan dag!

Hur
Den här trenden kan vi kalla ”Darin trenden” då han tagit ut svängarna längst.

För artisterna gäller att att få så mycket uppmärksamhet som möjligt när man släpper nya låtar. Det är svårt när bruset är stort och konkurrensen på Spotify är enorm. Dina låter ligger inte särskilt länge som ”nyhet” eftersom ny musik släpps hela tiden.

Ett knep för att få mer exponering är att släppa fler låtar som singlar. Spotify ser ingen skillnad på singlar och album, nytt är nytt på Spotify. Därför har artister börjat dela upp sina album i flera singelsläpp. Och den som tagit det här steget längst är Darin. Han släppte alla sina låtar på nya albumet som singlar (1-2 st per vecka) fram tills det att albumet släpptes som en helhet.

Konsekvensen är att vi som musikkonsumenter fått ett flöde med större andel singlar och få album. Det krånglar också till användandet något när man vill låta musiken rulla om man t.ex. sitter och jobbar (och vill slippa spela upp en singel i taget).

Vad blir nästa trend tro?

spotify