Konkurrenten välkomnar jätten från USA

Crowdfunding-rörelsen bubblar världen över och vittnar om en ny modell för att finansiera innovationer och projekt. Igår stod det klart att den svenska marknaden får en ny aktör när världens största crowdfundingsajt Kickstarter etablerar sig här (svenska sajten öppnar 21 oktober). Det verkar inte oroa Daniel Daboczy, vd för den svenska (och mindre) konkurrenten Funded By Me.

”Idag hälsar vi Kickstarter välkommen till Sverige! Nu är vi två stora aktörer som främjar crowdfunding. Vi bygger bolag och de hjälper till med produktutveckling”, skrev Daniel Daboczy muntert på Facebook.

Samtidigt publicerades ett längre välkomstbrev där David Daboczy pekar ut de båda konkurrenternas olika fokus, vilket även bekräftas i den här intervjun med Julie Wood, Kickstarters informationschef. ”Kickstarter ska vara en plats där man ger stöd åt saker för att de är häftiga, inte för att de kan bli lönsamma”, säger hon till Internetworld.

På Kickstarter kan vem som helst söka finansiärer till en idé eller en produkt och tack vare ”the power of many” kan en helt galen eller genial idé som vanligtvis vore svårt att finansiera få mängder av små bidrag från entusiaster världen över. I utbyte mot sin investering får medlemmarna oftast ta del av den produkt som skapats på olika sätt, och på olika nivåer. Produkterna kan till exempel vara en dokumentärfilmen genomskinlig högtalare eller en lifeloggingkamera. Kameran Narrative Clip är delvis Kickstarter-finansierad och överträffade förväntningarna häromåret när det svenska gänget bakom tjänsten sökte 50 000 dollar i finansiering men fick in hela 550 000 dollar vid kampanjens slut. Totalt bidrog 2871 personer med pengar till tillverkning och utveckling av kameran.

Till skillnad mot konkurrenten har svenska Funded By Me erbjudit möjligheten till ”equity crowdfunding”, det vill säga verkligt ägarskap i de projekt medlemmarna ger pengar till. Det gör det möjligt att finansiera till exempel startupföretag med relativt små summor från privatpersoner, och på ett tidigare stadium jämfört med traditionella investerare.

Ur mitt perspektiv blir det tydligt att båda tjänsterna gynnar varandra genom att höja medvetenheten om en än så länge ovanlig finansieringsmodell. I framtiden ser jag mängder av olika typer av crowdfunding-tjänster växa fram, alla med olika nischer och för olika branscher. Än så länge är Kickstarter den stora jätten med mängder av ”backers” världen över.

Lanseringen av Kickstarter Sverige i Färgfabriken
Lanseringen av Kickstarter Sverige i Färgfabriken

Jag var på plats vid lanseringen av svenska Kickstarter igår kväll och det var spännande att höra om både tjänsten och de projekt som finansierats genom den.

Transparens: När Funded By Me genomförde en finansieringsrunda för det egna bolaget tidigare i år, på sin egen plattform, var jag en av de som bidrog med en liten summa pengar, i första hand för att följa utvecklingen.

4 Replies to “Konkurrenten välkomnar jätten från USA”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: weight loss

Kommentera