Döda syrsor på fikabordet?

Bitty Foods

Bitty foods gör kakor bakade med mjöl gjort på malda syrsor. När jag var i San Francisco i somras fick jag chansen att smaka dem och igår var det dags igen. Grundaren Megan Miller har ett förflutet från Bonniers R&D-avdelning men har nu sadlat om till entreprenör. Inför åskådarna på Pontus Schultz seminarium för ett mänskligare näringsliv gjorde hon en kort ”elevator pitch” för sitt bolag som redan är omskrivet i bland annat New York Times och Vouge.

Bitty Foods är en av många startups som rör sig inom hållbarhetsområdet och som försöker hitta lösningar på det där lite halvjobbiga problemet med att vi lever på en planet med begränsade naturtillgångar. Att tillverka ”cricket flour” är betydligt mer energisnålt än vanligt mjöl och det är också väldigt proteinrikt. Insekterna ”odlas” på ett hållbart sätt och mjölet som skapas går att använda till olika typer av bakverk. Megan Miller berättar om bolaget på en TEDx-föreläsning i New York.

Megan Miller

Hur de smakar? Som helt vanliga kakor, men vetskapen om vad de består av gjorde att jag verkligen kände efter när jag åt dem. Mer än vad jag skulle gjort vid traditionell kakglufsning antar jag, vilket också gjorde att jag började undra hur vanliga kakor egentligen smakar. Måste se över min smakpalett tror jag.

Att fortsätta döda djur för människans överlevnad går ju att resonera kring, med tanke på alla de vegetariska och veganska alternativ som finns. Jag tycker ändå att Bitty Foods står för något nytt, att vi genom innovation och att trotsa våra egna föreställningar om hur våra matvanor ser ut kan hitta vägar till ett mer hållbart samhälle.

På seminariet igår berättade även representanter för den svenska bilpoolen Sunfleet och rumbokningstjänsten AirBnB om sina företag. Tillsammans med Bitty Foods är de alla tre exempel på mer hållbara lösningar på tre av människans mest grundläggande behov – mat, transport och husrum.

Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv gick för övrigt till Karl-Johan Persson från HM. På bilden: Lisen Schultz, Karl-Johan Persson och Kronprinsessan Victoria som delade ut priset igår kväll.

Karl-Johan Persson

2 Replies to “Döda syrsor på fikabordet?”

  1. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera