12 anledningar att älska Lena

Vad är väl en Bokmässa om inte alldeles… alldeles underbar. Men vad vet jag, jag var inte i Göteborg i helgen utan fick tråna på Instagram-flödet som kusinen från kulturkreddswannabe-landet. Vad jag dock funderade över är ett av huvudsyftena med en bokmässa, det vill säga att presentera och marknadsföra böcker samt låta både bransch och läsare träffa varandra på olika sätt. Njutningen var uppenbar hos schlagerartisten och författaren Björn Ranelid när SVT:s Babel tog rygg på honom vid hans förflyttning över mässgolvet. Det blev till synes stopp varannan meter för att ta bilder ihop med läsare och så det sedvanliga signeringsbordet med autografer på allt ifrån böcker till underarmar.

Lena Dunham

En annan författare som verkar gilla att kommunicera med sina fans/läsare är Lena Dunham, känd för allmän briljans och för att ha skapat tv-serien Girls. I höst kommer hon ut med boken Not That Kind Of Girl – A Young Woman Tells You What She’ve ”Learned”, en bok som blev känd långt innan den ens var skriven då Dunham enligt uppgift fått ett förskott på 3,5 miljoner dollar för att skriva den. Och som en del i lanseringen har hon producerat Ask Lena – 12 korta webb-tv-avsnitt där hon ger råd till bokens läsare i olika frågor på temat feminism, relationer, kroppsideal, sex etc.

Efter att bokplanerna och framförallt det lukrativa kontraktet blev känt uppstod en form av ”Lena Dunham backlash” i amerikanska medier enligt den gamla medielogiken att det som en gång hajpats också måste tas ner på jorden. Själv tycker jag att Ask Lena är helt i linje med det uttryck och den position som Lena Dunham skapat och förhoppningsvis kommer fortsätta att utveckla under lång tid framöver. En riktigt bra intervju med henne där du får reda på bakgrunden till hennes skapande hittar du hos Marc Maron Podcast, avsnitt 479 från i våras.

No, I am not a sexpert, a psychologist, or a dietician. But I am a girl with a keen interest in having it all, and what follows are hopeful dispatches from the frontlines of that struggle. – Lena Dunham.

2 Replies to “12 anledningar att älska Lena”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: streaming movies

Kommentera