Gentrifieringskaos på fotbollsplanen

Janne Josefssons hatobjekt nummer ett – Södermalm, brukar ofta beskyllas för att i princip bara ge plats åt kulturskribenter, låtsas-DJs och halva Twittereliten. En isolerad ö där ”alla” är medelklass och har samma livsstil. Men det är inte bara Hornstulls invånare som klagar på att gentrifieringen gått för långt, du vet när nyinflyttning och nybyggen höjer statusen på ett område så att de som bodde där från början trängs ut till förmån för personer med högre inkomster. De senaste åren har fenomenet med gentrifiering blivit ett problem för San Francisco stad.

Förut var programmerarna i Silicon Valley fullt nöjda med att sitta ute i Menlo Park, Mountain View eller Palo Alto med sin Jolt cola och lägga hela sin vakna tid bakom en skärm i nåns vardagsrum för att bygga ”nästa Google”. Nu krävs mer för att tillgodose en nördkultur som inte bara börjat betraktas som näringslivets vinnare, utan också blivit ett ekonomiskt nav med mängder av nyblivna exitstinna entreprenörer redo att spendera eller i alla fall upprätthålla en livsstil som lämnar avtryck. Kraven på tillgång till utbud och nöjen från unga startup-människor har lett till lite av en massinflyttning till San Francisco, både för it-företagen och människorna. Twitter har till exempel placerat sitt huvudkontor i kanten av Tenderloin, ett av stadens ruffigaste områden, i utbyte mot skattelättnader från staden San Francisco som gärna ser att statusen på området höjs.

Det här har lett till protester från invånarna. Utvecklingen har fått hyrorna i staden att skena och San Francisco betraktas nu som en av USA:s dyraste städer att leva i. Inflyttningen leder också till sociala problem. Ett exempel som fått stor uppmärksamhet är när ett gäng vuxna personer ”kör bort” några ungdomar från en fotbollsplan i området Mission, med hänvisning till att de betalat för att använda planen. Ungdomarna säger att de alltid spelat på den planen och att det aldrig kostat några pengar. Det visar sig att San Francisco Parks and Recreation (motsvarande stadsdelsförvaltningen antar jag) har infört ett avgiftssystem relativt nyligen och alltså gjort det svårare för vem som helst att använda planen, till förmån för den som har råd. Det hjälper inte att en av de vuxna har en Dropbox-tshirt på sig och att hela gänget verkar jobba på startups.

I det lilla är händelsen bara en liten dispyt, som dessutom verkar ha hanterats ganska bra i slutändan, men i det stora bekräftar det den uppdämda frustrationen över ”IT-folk” som kommer och tar över San Francisco. Videoklippet från händelsen har blivit till ytterligare en gnista i de motsättningar som skapats i staden på senare år. Samtidigt är förstås startupvärlden viktig för både staden och området. Det skapar många nya jobb och det för in nytt välkommet kapital i finanskrisens spår.

[youtubeplay id=”awPVY1DcupE#t” size=”large”]

One Reply to “Gentrifieringskaos på fotbollsplanen”

Kommentera