Rysk spaning sker även i ditt flöde

Rysk ubåt, "Project 641” - B-39

Misstänkt närvaro av undervattensfarkost i svenska vatten, Ebola-varning på Arlanda och en partiledare sjukskriven för utbrändhet. För en svensk twittrare med någon som helst satir- eller humorambition har den senaste veckan nästan inneburit en överdos stoff att bygga snärtiga oneliners och virala bildlistor på. Den som vill läsa ryska tweets om händelsen kan även följa taggen #podvodnayalodka. Bristen på information gör också att spekulationerna blir vilda på gränsen till hysteriska, något som många svenska försvarstwittrare och bloggare konstaterat. Även Reddit har gett sig in att spekulera med utgångspunkt i ryska sociala medier.

 

Samtidigt finns det något som gör att i alla fall mitt skratt fastnar i halsen; svenskarnas relativa ovana vid nationella hot och kriser, framförallt av militär karaktär. Det märks i hur svenska journalister ställer sina frågor på Försvarsmaktens presskonferenser till hur det finns en naivitet hos oss när vi diskuterar, sprider och hanterar uppgifter som främmande makt givet samlar in och analyserar.

Vi vet sedan tidigare hur rysk underrättelsepersonal använt bland annat Twitter för att kartlägga både svensk försvarsmaktspersonal och opinionsläget hos svenska folket när det gäller till exempel utvecklingen i Ukraina och Ryssland.

Det vore konstigt om rysk signalspaning inte hade haft ett digitalt öra ständigt riktat mot vårt och andra land, nu med större möjligheter att följa både folkets röst och dess fysiska aktiviteter än någonsin tidigare. I ett inlägg från i våras skrev jag så här:

”Värt att fundera på i all mediekonsumtion (både traditionella och sociala medier) är vem som tjänar på att just du sprider informationen vidare, eller att just du nås av budskapet. Vem kan tänkas ha intressen av att påverka din uppfattning om en viss fråga, och kan det finnas andra aktörer bakom kulisserna än de du ser i strålkastarljuset?”

Mig veterligen finns det i princip en enda journalist i Sverige helt fokuserad på försvarsfrågor förutom Svenska Dagbladets Mikael Holmström. Sannolikt lär svenska medier behöva förstärka kompetensen på området och rapporteringen i de här frågorna de närmsta åren, vilket utvecklingen i vårt närområde skvallrat om långt innan den nu pågående underrättelseoperationen i Stockholms skärgård.

(Givetvis kommer även ovanstående blogginlägg att kartläggas och analyseras i både svenska och ryska signalspaningsfilter.)

Bild överst, Creative Commons, Kevin Labianco. Motiv: Den ryska ubåten B-39 eller ”Project 641”, flitigt använd under kalla kriget.

One Reply to “Rysk spaning sker även i ditt flöde”

Kommentera