Jag hoppas på Shekarabi

Den som någon gång har gett sig i kast med att svara på en offentlig upphandling vet att det kan få även den mest inbitne formulärjunkien att bli en smula frustrerad. Stora myndigheter och offentliga företag upphandlar kommunikationstjänster och det finns stora uppdrag att hämta. Samtidigt krävs ibland en examen i ”formulär-kunskap” och ”skall-kravs-uppfyllnad” för att lyckas få alla uppgifter på rätt plats, och alla boxar ikryssade på rätt sidor.

Jag älskar verkligen idén bakom lagen om offentlig upphandling (LOU), att hindra korruption, svågerpolitik och jävsituationer samt göra beslutsprocesser transparenta för omvärlden. Och att myndigheter tvingas utannonsera vilka tjänster de tänker upphandla så att fler aktörer kan konkurrera om uppdragen. Det ska för vem som helst finnas möjlighet att se varför en leverantör är vald och hur den kvalificerade sig till uppdraget. Så långt allt väl, men de flesta skulle nog hålla med mig om att det finns en del baksidor av lagen också.

Som konsult sitter jag regelbundet och arbetar med upphandlingssvar tillsammans med mina medarbetare och försöker vinna kommunikationsuppdrag av olika typer. Det kan vara allt ifrån digitala strategier, pr-uppdrag, design, tidnings- och webbproduktion till rena skribentuppdrag eller andra typer av projekt. Det som är gemensamt är att både den upphandlande parten likväl som vi byråer som vill svara på upphandlingen måste hålla tungan rätt i mun för att inte bli diskvalificerade på grund av något litet misstag, eller ett missförstånd mellan parterna. Det händer att byråer lägger massor av timmar på att göra en perfekt pitch och sedan inte vinner upphandlingen på grund av någon missad liten formalia-detalj. Eller att den upphandlande myndigheten skrivit upphandlingsunderlaget på ett sånt sätt att i princip ingen kan kvalificera sig.

Ardalan Shekarabi, civilminister (s). (Foto: Socialdemokraterna/Anders Löwdin. CC-licens)

Jag blir dock en smula hoppfull när jag läser intervjun med Sveriges nya civilminister Ardalan Shekarabi (s) i Dagens Samhälle. Han talar om att förtydliga lagstiftningen kring offentlig upphandling, bland annat utifrån nya EU-direktiv.

”De styrmodeller som funnits har begränsat medarbetarnas handlingsutrymme. New Public Management blev inte som det var tänkt. Bland annat har vi fått stora inslag av onödig byråkrati”, säger han till Dagens Samhälle.

Jag vet inte om all byråkrati är onödig, en del behövs, men jag skulle säga att många välkomnar en utveckling av hur offentliga upphandlingar ska fungera. Ardalan Shekarabi har fokus på bland annat upphandling av välfärdstjänster. Men jag hoppas att även vi i kommunikationsbranschen får en släng av sleven genom enklare och mindre byråkratiska upphandlingsmetoder. Det sparar både tid och skattepengar.

Uppdatering: Som ett brev på posten innehåller den nya budgetpropositionen från regeringen som kom idag ett förslag om en ny myndighet för upphandlingsstöd.

Kommentera