Hon är USA:s teknikchef

Megan Smith

Megan Smith var tidigare chef för affärsutveckling på Google i nio år. Sedan början av september är hon Chief Technology Officer (CTO) of the United States. Smaka på den titeln. Ganska maffig, eller hur?

USA:s CTO kallas formellt för ”Associate Director for the Office of Science and Technology Policy” och är en position som skapats under Obamas tid i Vita Huset. Uppdraget består bland annat av att arbeta med hur teknik kan användas för att skapa jobb och reducera kostnader för hälso- och sjukvård, samt skydda USA.

Megan Smith tycker det är viktigt att lyfta fram hur de entreprenörer och utvecklare som idag finns i startupvärlden kan göra stor nytta även i offentliga verksamheter. Utmaningarna är ofta minst lika stora, samtidigt som det arbete du gör påverkar miljontals människor.

”So many kids at the top schools apply for Teach for America. I’d like to talk to those young people and say: Consider government. It’s real service, and you can affect hundreds of millions of people. And if you’re working for U.S.A.I.D. and the State Department, you can affect billions of people.” Megan Smith i en intervju hos Washington Post.

I USA är it-standarden hos de offentliga instituationerna ganska eftersatt, men samtidigt påpekar hon att det finns utrymme för förändring.

”We’re working with talented regulators, figuring out how to help innovators have a space in which to prototype and plan — what we call “sandboxing” — while we’re still protecting the American people. […] If you come, you can bring your own methods. The American government will be whatever we all make of it.”

Megan Smith vill förstås locka till sig smarta hjärnor och försöker marknadsföra staten som arbetsgivare så gott hon kan. Och även om offentliga uppdragsgivare ofta kan uppfattas som lite mer byråkratiska så finns det fördelar med att jobba mot staten i både Sverige och USA ur ett entreprenörsperspektiv. Budgetutrymmet för utvecklingsprojekt påverkas till exempel inte lika mycket av de ekonomiska cyklerna som det gör inom näringslivet. Målen för olika projekt är sällan att sälja mer av en tjänst eller en produkt utan snarare att underlätta medborgarnas liv, vilket påverkar synen på vad till exempel konvertering innebär i ett offentligt webbprojekt.

Det ska bli spännande att se hur Megan Smiths bakgrund och roll kommer att påverka Obamas it-politik, om den gör det. Samtidigt planerar Oliver Stone en film om Edward Snowden, en centralfigur när det gäller kritiken mot det statliga digitala samhälle vi alla lever i sedan många år. Huvudrollen som Snowden kommer att spelas av Joseph Gordon-Levitt.

Foto: David Sifry (CC-licens)

Kommentera