Rosetta vinner över Interstellar

Världen är rymdtokig just nu. Bioaktuella filmen Interstellar är inte bara ett två timmar och 49 minuter kosmologiskt samtal på vita duken. Det har också väckt frågan om vilken planet vi lämnar till våra barn, som Katrine Marçal träffsäkert beskriver i sin ledarkrönika. Samtidigt lyckas den Europeiska rymdorganisationen landa med en rymdsond på en komet, detta efter att ha avfyrat sonden för 10 år sedan. Mäktigt.

Rymdresor är ganska dyra. Men vad får vi egentligen för pengarna? Det har Scienceogram räknat ut. För samma pris (1,4 miljarder euro) som en nätt liten Rosetta-expedition till kometen Churyumov-Gerasimenko kan du köpa drygt fyra stycken Airbus A380. Det motsvarar 3,5 euro per invånare i Europa. En biobiljett för att gå och se Interstellar kostar i genomsnitt 8,5 euro. Jag skulle garanterat välja kometlandning före biobesök när det gäller upplevt värde för både mig personligen och människans fortlevnad. Känns rimligt att det är just de två perspektiven som är de enda jag bryr mig om i den här jämförelsen.

Sett ur ett uppmärksamhetsperspektiv känns det dessutom som att Rosetta-rymdsonden vinner med hästlängder över Interstellar. Jag menar, fler personer skrev om kometlandningen på Twitter än om Kim Kardashians nakenbilder. Det är stort.

Bild: Scienceogram.org.

One Reply to “Rosetta vinner över Interstellar”

Kommentera