Sunkiga värderingar lyfts fram i ljuset

Länge stod de nästan utanför samhället. Ingen brydde sig om dem. Ingen tog dem riktigt på allvar. De fick hålla på med sina grejer nästan ostört och eventuella livstecken bemöttes med förstrött ointresse. Visst var de viktiga på många sätt, och de har haft stort inflytande på hur din och min vardag ser ut. Men de har också varit en ganska tyst grupp i näringslivet.

Sedan hände det. Gruppen visade sig vara nyckeln till framtiden. Deras arbete drog till sig både människor och kapital. Det blev status att finnas i deras närhet och de mest framgångsrika blev en sorts affärslivets superstjärnor.

Jag talar förstås om utvecklarna, eller programmerna. De som förut grävde ner sig i kod i en delad villa utanför Palo Alto eller Menlo Park, men som nu flyttat in till San Francisco, tar del av nöjesutbudet och gjort att hyresnivåerna skenat i staden. Samma sak har hänt i Sverige. Är du en het startup sitter du inte i Kista eller Ideon, du sitter i centrala Stockholm eller Malmö, trots akut bostadsbrist och beräkningar som visar hur mycket svenska it-bolag förlorar på att inte kunna erbjuda bostäder åt inflyttade talanger.

Samtidigt har programmerarkollektivets attityder och värderingar blivit en allt mer uppmärksammad fråga. Det är ett faktum att många av de sociala tjänster vi använder är skapade utifrån en ung mans perspektiv – den typiske utvecklaren. Den personen har behov av att åka taxi på ett smidigt sätt, lämna kläderna till kemtvätt, hyra billiga rum som nyinflyttad it-entreprenör och en massa andra saker som behövs för en ”20-something” i jakt på nästa stora grej.

Det gläder mig att strålkastarljuset blivit starkare för hur dessa personer påverkar sin omvärld, speciellt när de tjänster de skapar nås och används av miljontals människor.

Kritiken (och rättsprocessen) kring hur Tinder-grundarna behandlat en kvinnlig medgrundare är ett exempel. Den återkommande kritiken mot hur Uber hanterar både sina egna anställda, sina konkurrenter och persontransportmarknaden samt hur de hotat en kvinnlig journalist med att ”gräva fram detaljer” från hennes privatliv är också belysande.

Silicon Valley håller på att få ett kollektivt medvetande kring värderingsfrågor, och det känns upplyftande. På många platser i världen vill man skapa ett eget ”Silicon Valley”, även i de största svenska städerna. Men vi har samtidigt möjlighet att skapa en egen version av framgångsformeln utan att ärva precis alla de värderingar som byggde jättarna i USA. Sveriges mångfald, vår position inom jämställdhet och våra relativt icke-hierarkiska organisationer är tre positiva faktorer som gör att vi tål konkurrensen på en global marknad. Jag tycker att det skulle kunna synas ännu mer än vad det redan gör bland svenska startups och tillväxtinvesteringar.

På bilden överst: Garaget i Palo Alto som grundarna av it-jätten Hewlett Packard använde som sitt första kontor. 

Inte samma, men relaterat:

[youtubeplay id=”AJJ353epH3o” size=”large”]

Kommentera