Williamsburg är ute – West Bedford är hett

West Bedford

Kan några välplacerade tweets skapa en ny stadsdel? Att hitta på nya ”konceptnamn” för stadsdelar är något som både mäklare, byggföretag och hipsters ägnat sig åt i många år. Hammarby Sjöstad, Liljeholmskajen och Hagastaden i Stockholm är bara några exempel på områden som är delvis uppdiktade namn för att särskilja sig från den plats de ursprungligen tillhör (Sickla/Hammarbyhamnen, Årstadal och Solna/Birkastan). Ett starkt platsvarumärke innebär klirr i kassan för mäklarfirmor, restauranger, butiker och hugade bostadssäljare och många har att vinna på att nischa sig och ladda ett nytt namn med nya värden, när det ursprungliga området inte känns tillräckligt hett.

Samma sak pågår i Williamsburg i New York just nu. Twitterkontot @WestBedfordNYC twittrade i september förra året ut ”As many of you have noticed, there is a massive amount of huge new bldg’s in West Williamsburg, near the river. Time for the the next DUMBO”.

West Bedford är alltså en del av Williamsburg (en redan hajpad stadsdel och ett veritabelt hipstermecka). Men West Bedford inkluderar bara de rikaste delarna av Williamsburg enligt det här inlägget på Gothamist.

”it will retain only the richest and newest parts of the ‘burg. It cuts out the Jewish area south of Broadway, the Hispanic areas West of Broadway and the Italian neighborhoods next to McCarren Park.”

Shayla Love som skrivit inlägget spekulerar i om något namn kan ha större attraktionsvärde än Williamsburg och konstaterar: ”vem vet i den elitistiska mäklarvärlden?”.

Om vi återvänder till ursprungsfrågan om några tweets kan skapa en ny stadsdel, så känns svaret givet. När tillräckligt många bestämt sig för att sätta ett namn på något brukar det förr eller senare bli just så. Och där fungerar hashtaggen ypperligt som katalysator.

Vad sägs om #SOSKA (south of skånegatan) som en utbrytardel ur SOFO på Södermalm i Stockholm? Eller #Monbijou som en utrytardel av Möllevången i Malmö? Ganska krystat men teoretiskt möjligt.

5 Replies to “Williamsburg är ute – West Bedford är hett”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: stream movies

Kommentera