Därför tackar jag ja

På tunnelbanan på väg hem från jobbet, mitt i kvällsrusningen, kom sms:et: ”Vi är vid Intellecta nu”. Jag inser att jag helt glömt bort de fyra gymnasieelever som producerar en dokumentär om sociala medier, och som jag lovat träffa. Jag hade stressat hela dagen och var på väg att köpa julklappar inför en stundande släktresa, men jag vände tillbaka till kontoret samtidigt som jag funderade på varför jag tackat ja till att medverka i en film som antagligen bara skulle visas för elevernas klasskamrater, och kanske några kompisar.

Jag tackar alltid ja om jag kan. När b- och c-uppsatsstudenter hört av sig för att göra intervjuer till sina arbeten ställer jag upp. När en skolreporter hör av sig och vill få några citat till en artikel svarar jag. När en bloggare ber om några ord kring den digitala utvecklingen vill jag leverera.

Dels handlar det om att jag själv varit i samma sits. Jag har själv researchat fram intervjupersoner som jag sedan försökt få kontakt med, utan framgång. Eller skickat ett hoppfullt mail som ung student till någon som jag tänkt borde veta mycket om ett ämne.

Men den största orsaken till att jag tackar ja är egenintresse. Det handlar om att jag tvingas formulera mig kring frågor jag jobbar med varje dag, och det är inte så dumt. När träffade du senast någon som frågade vad du jobbar med, vad som är bra och dåligt med det och varför det är viktigt att göra det? Till synes enkla intervjufrågor kan dölja riktigt svåra utmaningar och också dra saker till sin spets. Som igår när jag fick frågan ”Vad är bra och dåligt med sociala medier?”. En helt fantastisk fråga när man tänker på det, och den har förstås lika många svar som det finns användare. Men genom att tvingas svara på frågan sorterar du också dina egna tankar kring ämnet. Det blir tydligt var svagheterna i resonemangen finns och du får helt plötsligt försvara dig för saker som de flesta i din omgivning brukar tycka är självklart.

Jag tackar ja för att bli bättre. Hur gör du?

4 Replies to “Därför tackar jag ja”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: streaming movies

Kommentera