En bättre värld är inte värd att rapportera

Imorse handlade Morgonpasset i P3 bland annat om hur vi ska göra för att överleva en zombieapokalyps (ganska passande då känslan på väg till jobbet var just en övergiven postapokalyptisk stad). I de flesta svenska städer sitter det tiggare vid butiker och gator. Vi kan läsa om fruktansvärda övergrepp i krigets Syrien, hur Ebolan sprider sig i Västafrika och hur både nya och gamla konflikter blossar upp i Ukraina, Gaza och Pakistan. IS använder 15-åriga tjejer som sexslavar. Polismord och protester bryter ut i USA. Vi har ett framgångsrikt rasistiskt parti i vår riksdag och en pågående regeringskris.

Det ser mörkt ut. Men hur mörkt?

Inte så mörkt alls visar det sig. I artikeln The World Is Not Falling Apart beskriver Steven Pinker och Andrew Mack hur saker som dödlighet i krig, mord, sexuella övergrepp, barnmisshandel och andra typer av brott har minskat stadigt sedan man började mäta den typen av siffror. Det finns även fler demokratier än någonsin och antalet offer för massmord har minskat radikalt sedan 1980-talet.

”The world is not falling apart. The kinds of violence to which most people are vulnerable—homicide, rape, battering, child abuse—have been in steady decline in most of the world. Autocracy is giving way to democracy. Wars between states—by far the most destructive of all conflicts—are all but obsolete. The increase in the number and deadliness of civil wars since 2010 is circumscribed, puny in comparison with the decline that preceded it, and unlikely to escalate”.

Ändå är min (och kanske din) känsla att 2014 har varit ett mörkt år. Ett år när många människor fått lida och konflikter i omvärlden både eskalerat och drabbat många. Sanningen är väl att det också är en korrekt bild. För en lunta med statistik spelar ingen roll för den drabbade individen. Och framförallt bygger inte medias rapportering på att berätta om det som fungerar. Det är mediernas uppgift (och i vårt intresse) att rapportera om saker som avviker och som är av nyhetsvärde. Dit hör ofta konflikter, katastrofer och olyckor men sällan långsamt sjunkande brottsstatistik eller medelvärden som visar att vi har det bättre nu än för 10 år sedan.

Vi är dessutom själva publicister och rapporterar om våra egna konflikter och katastrofer i det egna flödet. Lägg till en mediemarknad som exploderat och du har fler källor att bekräfta bilden av en mörk utveckling än det går att räkna. Det kan finnas ett problem med det.

En skev världsbild baserad på överdriven rapportering av detaljer men bristfällig rapportering om helheten kan leda till att beslutsfattare begår misstag, till exempel i hur man reagerar mot hot från omvärlden (den hysteriska Ebola-skräcken på amerikanska flygplatser är ett exempel). Artikelförfattarna pekar på hur det kan finnas ett bättre sätt att förstå sin omvärld, och resultatet kan bli en bättre kalibrering av hur vi uppfattar de utmaningar vi möter, både som individer och som grupper eller nationer.

”It would limit the influence of terrorists, school shooters, decapitation cinematographers, and other violence impresarios. It might even dispel foreboding and embody, again, the hope of the world.”

Hoppas kan vi ju.

God Jul och Gott Nytt År. Hoppas du uppskattat några av de inlägg jag publicerat här på bloggen under hösten, varje dag – fem dagar i veckan. Jag tar ett litet uppehåll över jul men återkommer snart igen.

Bild: Från tv-serien Walking Dead. 

5 Replies to “En bättre värld är inte värd att rapportera”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: weight loss

Kommentera