Offren beskrivs olika beroende på religion

Je Suis Charlie

Ännu en gång har det fria ordet attackerats, och ännu en gång lär resultatet blir ännu mer slutenhet, ännu mer polarisering och distansiering mellan människor. Terrordåd går knappt att skydda sig mot, oavsett hur många säkerhetsvakter eller poliskontroller som används. Att sätta upp fysiska hinder mot ett ideologiskt motstånd fungerar kortsiktigt, men ökar klyftan mellan människor på lång sikt.

Jag tänker på det när jag igår såg den konservativa amerikanska nyhetssajten Daily Caller rapportera att en av en av de poliser som dödades i Paris under terrorattacken var muslim. Större nyhetssajter som Newsweek och Daily Mail rapporterade samma sak. Det framhålls som en spektakulär detalj enligt devisen att ”de sköt en av sina egna”, vilket också visar hur problematiskt det kan bli när kopplingen görs mellan terroristerna och polismannen, endast utifrån att de har samma religion.

Visst finns det exempel på när muslimska terrorister valt att undvika dödandet av andra muslimer i samband med terrordåd, men enligt samma logik som ovan borde vi rapportera offrens religion även de gånger en kristen fundamentalist dödar i religionens namn. Anders Gustafsson skriver till exempel i den här krönikan från 2011 om kristen terrorism och Anders Behring Breivik (som ju beskrivit sig själv som korsriddare). Josefsson problematiserar hur terroristens religion får olika betydelse beroende på om hen är muslim eller kristen. Han nämner också hur kristna fundamentalister mördat läkare vid amerikanska abortkliniker, och jag är nästan säker på att flera av läkarna varit kristna, men att det inte framhållits som en spektakulär detalj i sig.

Bild: Valentina Calà (Creative Commons BY-SA 2.0)

Kommentera