Viktigaste vapenslaget i Putins Ryssland

tv-apparater

Kommunikation är det viktigaste vapenslaget i Putins Ryssland. Det slår journalisten och tv-producenten Peter Pomerantsev fast i den här artikeln på Politoco.com. Han beskriver hur Kremls propagandachef har sagt att informationskrig är den viktigaste typen av krig och att det rensar vägen för militära handlingar.

”And Putin’s Russia is very good at it, having combined the dirtiest mechanisms of PR, brainwashing techniques pioneered in cults and a rich KGB tradition of psy-ops into a sort of television Frankenstein with which it controls its own population, conquers neighboring countries and attacks the West. ”

Enligt Peter Pomerantsev insåg den ryska ledningen på 00-talet att televisionen var ett av de viktigaste verktygen om greppet om befolkningen som byggts upp under Sovjet-eran skulle kunna bevaras i ett av världens största länder både till yta och befolkning.  Samtidigt som tv-innehåll kunde påverka invånarnas attityder och värderingar genom ren propaganda, måste det även bjuda på bra underhållning som får tittarna att stanna. Peter Pomerantsev berättar om hur han som västerländsk tv-producent blev inbjuden att producera underhållnings-tv för den ryska publiken. Enligt honom var hans uppgift aldrig att producera propaganda, men han fick en god insyn i hur andra program hade en tydlig politisk agenda.

”The 21st century Kremlin might be controlling the media just as it did in the Soviet era, but there’s one mistake today’s Russian will never repeat: It will never let television become dull. In fact, the goal is to synthesize Soviet control with Western entertainment—and for that it needs the help of Western producers who, Russians believe, know the alchemical secret of great television formats.”

Även i nutid spelar kontrollen över televisionen en viktig roll, trots internets genomslag världen över.

”The first thing Russian militias do when they take a town in East Ukraine is seize the television towers and switch them over to Kremlin channels. Soon after, the locals begin to rant about fascists in Kyiv and dark U.S. plots to purge Russian speakers from East Ukraine.”

Läs hela artikeln Inside Putin’s Information War.
På samma tema: Rysk spaning sker även i ditt flöde.

Trevlig helg!

Bild överst, foto: Walt Jabsco (Creative Commons BY-NC-ND 2.0)

4 Replies to “Viktigaste vapenslaget i Putins Ryssland”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: stream movies

Kommentera