Orka blogga – så gör du

Det brukar vara december som är den hetsigaste månaden jobbmässigt, men januari verkar hålla samma tempo. Därav lite ångest över att hinna med att skriva inlägg här på bloggen. Jag tänkte därför passa på att skriva lite om hur jag gör när jag känner att jag inte har något att skriva om, när idéerna är slut och deadline-ångesten börjar närma sig. Jag har sällan mängder av inlägg förhandspublicerade, utan skriver oftast inläggen samma dag de publiceras. Det gör jag för att försöka hålla mig aktuell, även om det också ger en del problem de dagar jag verkligen har fullt upp med annat.

Här är några av mina knep för att komma igång med skrivandet:

Jag brukar till exempel gräva där jag står. Idag är jag och föreläser i Malmö på Creative Day och skulle antagligen kunna skriva något om det. Eller så gräver jag mitt i eget flöde. Vad länkar folk till på Twitter? Jag kanske följer några olika hashtaggar sedan tidigare som jag kan spana in och se om det finns något intressant.

Ibland funkar det att ställa öppna frågor till sig själv, i stil med Vilken trend påverkar mig mest just nu? eller Hur ser mitt jobb ut framtiden? osv. Det går i princip att skapa ett oändligt antal frågor som man kan plocka fram när inspirationen tryter.

Ytterligare en metod, som kanske är lite mer av ”recycling”-karaktär, är att återanvända saker du redan publicerat. Genom att titta i mitt eget Twitter-, Facebook- eller Instagram-flöde så kan jag hitta uppslag och idéer som jag kanske inte tänkt på att jag haft. Eller så kan jag summera saker i stil med ”bästa tweetsen från senaste veckan” och göra andra typer av listor baserat på vad andra har publicerat.

Det mest fascinerande, och det här sker väldigt ofta, är att slutresultatet sällan handlar om det jag först trodde när jag började skriva inlägget. Istället är det viktigaste syftet att bara komma igång med skrivandet. Då kommer tankebanorna och analyserna dyka upp på köpet.

Och helt plötsligt har jag skrivit ett inlägg om att blogga, istället för ett inlägg om min föreläsning som jag först tänkt.

Trevlig helg!

[youtubeplay id=”NTSGp4UdEvQ” size=”large”]

5 Replies to “Orka blogga – så gör du”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: streaming movies

Kommentera