Musikbranschen – en tillbakablick utan svar

Att Joshua O’Connor nämner Spotify i rubriken på den här omfattande tidslinjen som beskriver musikbranschens utveckling ända sedan begynnelsen av inspelat ljud säger en del. Genom att skrolla dig igenom ”Can Recording Artists Survive Spotify?” på Timeline.com får du en informativ och bra tillbakablick över alla de olika inspelningsformat för musik som både finns och funnits samt hur royalty-systemet en gång kom till.

Frågan som artikelförfattaren ställer i rubriken får dock inget riktigt svar i artikeln, annat än några rader i slutet om att de artister som vill tjäna pengar 2015 måste finna sig i att vara bra live, och att gamla format som vinylskivor och kasettband sett ett visst uppsving på sistone. Självklart finns Taylor Swifts avhopp från Spotify med i historiebeskrivningen med ett resonemang om varför många (stora) artister inte gillar streaming. Tidslinjen innehåller också ett gäng musikvideoklipp och intressanta fakta som i alla fall jag inte kände till om de tidiga innovationerna.

Men det känns som att det saknas några viktiga analyser och slutsatser, som till exempel hur en alternativ utveckling skulle ha sett ut, och kanske ett resonemang där man sätter musikbranschens utveckling i perspektiv mot andra branscher som påverkats av den digitala utvecklingen. Det är ju inte direkt det enda området där tidigare säkra inkomstkällor baserat på distribution av fysiska produkter bytts ut till betydligt mer snåla freemium-modeller som tvingat en hel yrkeskår att ställa om. (hej mediebranschen).

Ändå läs- och sevärt.

One Reply to “Musikbranschen – en tillbakablick utan svar”

  1. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera