IT-världens misogyna lalaland

Omslag Newsweek februari 2015

96 procent av delägarna i amerikanska riskkapitalbolag är män. Samma siffra för tjugo år sedan var 97 procent. Den feministiska revolutionen går långsamt i startupvärlden och där Wall Street delvis förbättrats genom mångfaldskonsulter och diskrimineringsfall som fått rättsliga konsekvenser, verkar Silicon Valley fortfarande bestå av ett misogynt lalaland. Det är slutsatsen när Newsweek fokuserar på hur kvinnors villkor ser ut i västvärldens internationella it-centrum.

Precis som under den industriella revolutionen skapas nu ikoner, grundare och ägare inom it-världen som kommer leva kvar i generationer spår Newsweek. Framtidens byggnader och monument kommer ha namn som Jobs, Zuckerberg, Musk eller Gates skrivna i sina stenfasader, precis som att namn som Rockefeller, Carnegie och Morgan är några av det amerikanska näringslivets tungviktare. Gemensamt är förstås att alla dessa ikoner är män.

Newsweek beskriver ett affärsklimat i Silicon Valley där i princip alla kvinnliga entreprenörer kan berätta om hur de utsatts för någon form av sexism eller kränkande beteende kopplat till deras yrkesroll. Det kan vara vid en pitch för en manlig investerare eller i kontakt med andra entreprenörer och utvecklare i dalen.

Det eviga mantrat ”vi investerar i bra team med bra idéer, oavsett kön” upprepas förstås i oändlighet från investerar-håll, samtidigt som startup-pitchar med lösningar eller tjänster som riktar sig till kvinnor kan bemötas med ”jag vet inte, jag måste hem och fråga min fru” från den manliga investeraren.

”VCs are not funding women. According to a study by Babson College, only 2.7 percent of the 6,517 companies that received venture funding from 2011 to 2013 had women CEOs. Meanwhile, the Kauffman report found that female-run startups produce a 31 percent higher return on investment than startups run by men.”

Newsweek beskriver också hur de flesta manliga investerarna har liten eller ingen erfarenhet av att ha arbetat med kvinnor under hela sitt professionella yrkesliv. Deras relation till kvinnor baseras på relationen de har till sin familj, fruar och personer i underställd position snarare än finansiella partners, kollegor eller medgrundare.

Grundarna av Glassbreakers vill ändra på det här. Glassbreakers är en plattform för mentorskap som riktar sig till företag som vill främja kvinnor i sin verksamhet, men det är också en tjänst som sammanför kvinnor inom samma yrken och på samma nivå för utbyte av erfarenheter, kontakter och tips. Glassbreakers skapar mentorrelationer mellan personer på samma nivå, snarare än de traditionella juniora/seniora rollerna.

“Traditional mentorship, established in male-dominated industry, is between very senior and very junior people. But the problem for women in the workforce is that there are many more mentees than mentors. Also, the tech industry is changing so fast that women even five or 10 years older may have very little of practical use to share with younger workers”, säger Eilieen Carey, en av grundarna till Glassbreakers, till Newsweek.

Glassbreakers

När tjänsten lanserades begränsat till Bay Area (området kring San Francisco Bay) för en månad sedan valde 1500 kvinnor att registrera sig enligt Newsweek.

Personligen är jag trött på försvarstalen om att det är idén som räknas eller att kompetens måste gå före kön när det så tydligt finns en systematisk och affärsmässigt negativ diskriminering mot kvinnor i startupvärlden. Det verkar vara viktigare att behålla de misogyna strukturerna än att tjäna pengar för många av it-världens investerare.

Reportaget i Newsweek om kvinnor i Silicon Valley är belysande på många nivåer så jag rekommenderar verkligen att du läser hela.

5 Replies to “IT-världens misogyna lalaland”

  1. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera