Sambotestet och dina privata uppgifter

Det är fantastiskt när företag och varumärken lyckas aktivera sina målgrupper genom att de frivilligt vill delta i tester och dessutom dela resultatet med sina vänner. Senast i raden är Sambotestet från Fastighetsbyrån. Jag har sett flera av mina vänner på Facebook dela testet som går ut på att ta reda på vem du borde bli sambo med, utifrån en mängd parametrar. Jag vet inte exakt hur det fungerar, för när jag själv tänkte prova Sambotestet och skulle ge Fastighetsbyrån tillgång till delar av min Facebook-information kände jag att det tog stopp.

sambotestet

Jag är inte helt säker på om jag tycker det känns okej att Fastighetsbyrån får tillgång till mina privata meddelanden, relationer, vänners relationer osv. Det är förstås upp till var och en att avgöra vad de vill dela med tredje part, och dessutom får vi åtminstone chansen att ta ställning till det. Flera av mina vänner har uppenbarligen velat göra testet och därför accepterat tillgången till den personliga informationen.

den här sidan kan du själv se vilka appar och tjänster som har någon form av tillgång till din Facebook-information. Som jag skrivit om tidigare vill Facebook gärna vara vår digitala infrastruktur, eller körkort om man så vill, och ju fler sajter och tjänster vi använder Facebook-login för, desto bättre för den stora it-jätten. Även externa annonsörer (som Fastighetsbyrån) kan via appar får tillgång till den information vi delar, vilket i sig inte behöver vara ett problem.

För oss användare handlar det om att ställa nyttan (eller underhållningsvärdet) mot delandet av vår personliga information. Den relationen tycker jag ska vara ett kontrakt vi omförhandlar hela tiden, inte något som vi går med på automatiskt.

Om du gjort testet, berätta gärna hur du resonerade kring delningen av dina uppgifter.

Uppdatering: Jag hade inte sett det innan jag skrev inlägget, men idag släppte .SE sin internetguide om Användarvillkoren som ingen läser. Bra läsning på samma tema.

Kommentera