Älska mini-grävet

Förra året vann Metros källkritik-projekt Viralgranskaren Stora journalistpriset som årets förnyare. Att källkritik skulle prisas som en ny företeelse trodde nog få journalister för 10-15 år sedan.

Människor har alltid spridit rykten eller mer eller mindre overifierade uppgifter, antingen för att konspirera, skvallra eller för att det helt enkelt inte finns mer fakta just där och just då. Det senare ser vi exempel på i nyhetsrapporteringen varje dag. Vissa hävdar att eftersom det går så extremt snabbt att sprida felaktig information så har det blivit lättare att skapa falska rykten eller plantera ”nyheter”. Det är nog delvis sant, men samtidigt har det blivit väldigt mycket enklare att kontrollera fakta, att söka efter mer information och att få en lite mer nyanserad bild på egen hand, utan att vara hänvisad till ett fåtal gatekeepers som filtrerar intrycken från omvärlden, som i det tidigare medielandskapet.

Jag tänker på det när jag läser diskussionerna kring Rickard Söderberg (@gaytenor) och den twitterkonversation som han delat och som fått stor spridning på nätet.

Fredrik Strömberg (medgrundare av mediestartupen KIT) gillar, precis som jag, Rickard Söderbergs närvaro på nätet sedan tidigare, men tyckte sig ana något konstigt med historien och ifrågasatte om konversationen verkligen hade hänt i verkligheten, speciellt med tanke på att alla tweets senare raderats. Här är Strömbergs genomgång av händelsen, pedagogiskt upplagt i ett Storify-flöde.

”Jag undrar om det kan vara så att en sån här härlig sociala medier-story om mello-artisten Rickard Söderberg egentligen är en fejk. För jag prenumererar nämligen på tanken om att ”om det låter för bra för att vara sant är det ofta det.”, skriver Fredrik Strömberg.

Fredrik Strömbergs ”mini-gräv” ledde i sin tur till att Emanuel Karlsten intervjuade Rickard Söderberg för Sveriges Radios räkning där den schlager-aktuella operasångaren förnekade att konversationen skulle vara fejkad. Där står vi nu.

Oavsett vem som har rätt tycker jag att händelsen visar på hur källkritik både kan vara underhållande och tillgänglig. Sen finns det såklart många som oavsett presentation av övertygande bevis väljer att låta sin ideologi stå framför fakta, jag tänker på rasisterna i Sveriges riksdag eller de som ser tiggare som direkt utsända av maffian med lyxbilarna gömda bakom hörnet.

Jag vill och hoppas att 2015 ska bli källkritikens år. Älska mini-grävet.

Kommentera