Konferensstrategier för mångfald

Webbdagarna i Stockholm

Två av Sveriges största konferenser inom webb och den digitala utvecklingen har sedan länge haft mångfald och jämställdhet högt prioriterade när det gäller innehållet både på och utanför scenerna. Jag tänker på Webbdagarna från Internetworld och The Conference från Media Evolution.

Här finns Webbdagarnas nya eventkulturpolicy där arrangörerna listar ett antal målsättningar för innehållet i de olika konferenserna. Policyn är även något som kommuniceras i god tid till de föreläsare och företag som medverkar i olika former.

”Det ska inte vara lätt att ordna konferenser och event i världklass. Det tar tid, kräver att man itererar talare och program otaliga gånger, har väldefinierade och tydligt kommunicerade mål och fokus och inte ger upp i första taget. Vill man ha talare utöver dem som är allra mest vana att stå på scen och tala (inte sällan vita män) krävs ibland större flexibilitet, fler samtal och andra sätt att ta den första kontakten”, skriver Webbdagarnas programdirektör Paulina Modlitba Söderlund, i en text om hur de jobbat med att ta fram policyn.

Parallellt har Martin Törnqvist, programdirektör för The Conference i Malmö, skrivit en guide för hur du kan tänka kring att göra research och hitta både innehållsteman och människor till ditt event.

”Jag får ofta frågan hur vi hittar alla bra talare till The Conference. Det korta svaret – det tar ett år. Det är faktiskt ett ganska bra svar, om jag får säga det själv, och det avslöjar också min grundläggande övertygelse att tid är den enskilt viktigaste faktorn vid skapa en kuraterad kontext för kunskapsutbyte”, skriver Martin Törnqvist i inlägget Daily Research 101, A six step guide to master your area of interest.

Initiativet TackaNej som startades av Rättviseförmedlingen tillsammans med Thomas Frostberg, Marcin de Kaminski, jag själv och mängder av engagerade och aktiva personer som ofta blir inbjudna att tala på konferenser eller i paneler, är fortfarande aktivt. Gå gärna in på sajten och registrera dig om du också tror på att fler perspektiv bidrar till bättre innehåll, och att kompetens måste gå före kön.

Kommentera