Att dela som en del av identiteten

Det brukar sägas att det som blir viralt på nätet får läsaren, tittaren eller lyssnaren att tänk OMG, WTF, LOL. Det är någon slags formel som blivit en halvsanning och som används för att beskriva psykologin bakom hur många klicksajter tänker och fungerar. Andra faktorer som påverkar spridningen är hur den som delar uppfattas av omgivning genom själva delningen.

Att framstå som rolig, smart, initierad, tidig, trendmedveten, engagerad, analytisk eller någon annan egenskap gentemot sin omgivning kan vara värt mycket, och det vi länkar till, delar och kommenterar hjälper förstås till att bygga bilden av oss inför andra. Att dela något blir en del av ens identitetsbyggande.

Jag tänkte på det häromdagen när det här ambitiösa reportaget om ISIS delades av många i mitt flöde. En person delade länken och skrev samtidigt att hen inte orkat läsa igenom hela ännu, men ändå ville tipsa andra om reportaget. Det är en känsla jag verkligen kan relatera till. Jag scannar väldigt mycket information varje dag, precis som du. Ofta känner jag instinktivt efter bara några rader in i en artikel eller en text att ”det här vill jag tipsa andra om”, eller i mitt fall kanske även blogga om. Jag börjar då automatiskt att söka efter bra citat i texten som kan användas för en statusuppdatering, och jag känner också ett behov av att snabbt hitta slutsatsen i innehållet. Vad är vinkeln, och hur kan jag formulera mig när jag tipsar andra om det här? Detta långt innan jag läst klart.

Den långsiktiga konsekvensen av det här beteendet vet jag inte. Jag är inte säker på att det är speciellt positivt, samtidigt uppskattar jag alla de tips och länkar jag får ta del av varje dag, kuraterade och utvalda av andra som i sin tur fått tips i sina flöden. Virala succéer lyckas rida genom alla lager i de flestas flöden, men är det på bekostnad av den längre och djupare läsningen? Innehållet som inte får plats att summera i en statusuppdatering, eller som kräver betydligt längre tid att förstå än den stund jag lägger på att skumma en sida?

Oklart.

Kommentera