Här är konkurrenten till Viralgranskaren

Metros Viralgranskaren vann Stora journalistpriset som Årets förnyare förra året. Och nu kommer nästa tjänst som lanserar journalistisk källkritik som ett nytt fenomen (att källkritik i sig kan vinna journalistpriser inom förnyelse-området är värt ett helt eget inlägg egentligen). Sajtkoll.se smyglanserades igår under parollen ”Snabb källkritik på nätet”.

När Metros viralgranskare granskar innehållet i det människor delar – vare sig det är artiklar, bilder, statusuppdateringar eller annat så kommer Sajtkoll att granska avsändaren. Du som användare kommer att kunna mata in en domänadress, till exempel Avpixlat.info eller någon annan tveksam avsändare, och få fram ett svar baserat på en manuell granskning av redaktionen för Sajtkoll.

Redaktören för Sajtkoll är Kolbjörn Guwallius, som även jobbat med Jack Werner för reportage i Metro tidigare.

”Syftet med SAJTKOLL.se är att verifiera och kategorisera avsändarna bakom olika sajter. Eftersom sajter kan ha snarlika adresser eller försöka ge intryck av att vara något annat än de är, är deras webbadresser den säkraste söktermen. Syftet är också att hjälpa till med bedömningen av uppgifter du redan har hittat snarare än att rekommendera trovärdiga källor att vända sig till för att hitta information.” från Sajtkoll.se

”Bra källkritiskt initiativ” säger Jack Werner på Twitter. ”Till er som driver den här nya sajten: i vilket politiskt läger huserar ni? Vänster ? Höger?” säger Christer Kyreus.

Ett ideellt nätprojekt som bygger på manuell granskning av eventuellt ganska stora volymer låter spontant som en stor utmaning. Samtidigt är det spännande med fler tjänster av den här typen, som tillsammans kan lyfta källkritiken som fenomen och göra den mer tillgänglig

Hela redaktionen (som inledningsvis arbetar ideellt med projektet, men säger sig vill crowdfunda kostnaderna) består av:

  • Kolbjörn Guwallius, redaktör
  • Per Björklund, chefredaktör för Fria Tidningen
  • Victoria da Silva, frilansande nyhetstextare
  • Magnus Wallström, redaktör för Gatukonst.se
Sajtkoll finns också på Twitter och Facebook.

Kommentera