Rättviseförmedlingens kommunikation imponerar

Rättvisefestival

Att Rättviseförmedlingen till helgen firar femårsjubileum känns konstigt. Det känns som att Lina Thomsgårds skapelse funnits längre än fem år. Samtidigt inser jag att det hinner hända ganska mycket på samma tid. Om du var en femtonårig högstadieelev när Rättis startade är du nu en 20-årig postgymnasial jobbsökare med framtidsångest. Vad som dock inte ger ångest är resultatet som Rättis uppnått.

Mitt största intryck av Rättviseförmedlingen är att de lyckats skapa ett extremt problemlösningsorienterat och positivt tonfall kring frågor som vanligtvis lätt blir infekterade. Det finns en tydlighet och en skärpa i deras kommunikation som alltid är inkluderande och förklarande men aldrig uddlöst. Jag har anlitat Rättviseförmedlingen som journalist och alltid fått snabb respons och dessutom alltid många bra förslag från deras efterlysningslistor. Jag har också sett Lina Thomsgård, Seher Yilmaz och andra representanter debattera och kommunicera, både i sociala medier och i paneldebatter och intervjuer. Alltid med en positiv grundton, men aldrig undfallande. Det imponerar stort med tanke på den strida ström av påhopp, hat och hot som i princip alla jämställdhets- och mångfaldsdebattörer utsätts för i det offentliga. Jag vet inte om jag hade orkat, något jag även var inne på när jag skrev en krönika till Fredrika Bremer-förbundets tidning Hertha, förra året.

Ur krönikan ”På köpet blir de kallade manshatare, rabiata, militanta”
”Skulle jag själv våga det som många kvinnor vågar om jag kände till riskerna? Jag vet inte. Skulle jag våga ge mig in i diskussioner och debatter och riskera trakasserier och hat som svar? Jag vet inte. Och när jag väl engagerar mig i jämställdhetsfrågor ständigt bli utmålad som hysterisk manshatare för mina helt legitima, välgrundade och vetenskapligt bevisade åsikter? Jag vet inte. Att tro att det går att förändra, att inte alla är likadana och att de flesta vill väl, samtidigt som ens tillvaro fylls av “bevis” på motsatsen. Det är att vara modig för den som rör sig i jämställdhetens frontlinje.”

Rättviseförmedlingen går i frontlinjen och på söndag arrangeras det Rättvisefestival på Moderna Museet med en diger lista av medverkande. Bland annat gör Kristoffer Triumf en intervju med Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz. Soraya Hashim berättar om allt det som Rättviseförmedlingen åstadkommit sedan starten. Moa Svan, Alice Bah-Khunke, Lina Thomsgård, Seher Yilmaz, Beatrice Eli och Ester Martin Bergsmark medverkar under födelsedagsshowen och Bianca Kronlöf presenterar sin nya film Svenskjävel (förhandvisning). Nina Åkestam och ett gäng andra personer föreläser också. Se hela programmet här.

One Reply to “Rättviseförmedlingens kommunikation imponerar”

  1. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera