Idag läser vi Allbright-rapporten

Gör det bara.

Speciellt förordet av Allbrightstiftelsens vd Amanda Lundeteg.

Ur förordet:
”Rekryteringsbasen av kvinnor till ledningsgrupper är enorm. Kvinnorna har dominerat både ekonom- och juristutbildningen i flera decennier. På ingenjörsutbildningarna har kvinnor utgjort en tredjedel sedan nittiotalet. Bland 40-åringarna i dag finns således stor potential att rekrytera kvinnor. En majoritet kvinnor. Om vd:ar och rekryterare inte lyckas hitta kvinnor gör de ett anmärkningsvärt dåligt jobb. Dags att rannsaka sig själva, skifta nätverk eller byta yrke. Om manliga nätverk fortsätter vara viktigare än meritokratiska rekryteringar är bolagen illa ute. Chefslotteriet bland män måste få ett slut. Ägarna, vd:arna och cheferna kan fortsätta sticka huvudena i sanden. Men med resultatet att halva kompetenspoolen går ut genom dörren. Och med den försvinner lönsamheten”

Den färska rapporten som släpptes igår visar bland annat att:

  • Andelen jämställda bolag minskar
  • 79 bolag har noll kvinnor i ledningsgruppen
  • 71 bolag tar steg i rätt riktning
  • Stora bolag är bäst på att befordra kvinnor
  • Fastighets- och konsumentbranschen toppar branschligan

Igår lanserades även den nya svenska techsajten Breakit, startad av de två tidigare DI-journalisterna Olle Aronsson och Stefan Lundell.

Ett tecken i tiden, så här nära 8 mars, är att deras öppningsgranskning handlar om jämställdheten i startupvärlden, som om möjligt ser ännu värre ut än hos börsbolagen.

Kommentera