Så lever framgångsrika människor – eller?

Det är något som skaver med alla dessa artiklar där man lovas en genväg till ett framgångsrikt liv, bara genom att härma livsstilen hos människor som lyckats. Den senaste jag läste heter 11 saker framgångsrika människor gör på söndagkvällarna och radar upp en mängd saker som förvisso låter vettiga, men också extremt allmängiltiga.

Vad sägs som att hänga med familjen? Gå och träna? Förbereda veckan som kommer? Slappna av? Ja, alla de sakerna listas som någon slags själv till självhjälp för den som tidigare ägnat söndagkvällarna åt något helt annat.

En mycket mer relevant artikel skulle antagligen vara ”11 personer den här framgångsrika personen har i sitt nätverk, som den får affärsavgörande information ifrån och som hjälper den att lyckas”. Lägg sedan till den avgörande ingrediensen, som vanligtvis brukar vara sjukt hårt arbete, så blir artikeln komplett. Men det är sällan människor är beredda att öppna upp kring informella kontakter.

Visst kan man bli bättre genom att härma de som är bra, eller inspireras av sin omgivning. Men hur ofta har du känt att en produkt av listjournalistiken faktiskt förändrat hur du lever?

Kommentera