Så använder en 12-åring sociala medier

jonte-almnas-webcoast

Snapchat, Kik, Instagram, Ask.fm och Youtube. Det är de viktigaste sociala medierna för 12-åringen Jonte Arnäs i Göteborg. Under helgens unconference Webcoast hade en av sessionerna temat ”Hur unga använder sociala medier”, och flera barn berättade om hur de resonerar kring till exempel reklam på Youtube, mobbing på Ask.fm och varför de väljer vissa kanaler framför andra. Jonte Arnäs höll i sessionen som också filmades.

Facebook och Twitter är inte på kartan överhuvudtaget när det gäller vilka sociala medier just dessa barn använder. Flera av tjänsterna har ju åldersgränser från 13-15 år, men det har inte hindrat även yngre barn att använda dem. På frågan om vad Jonte Arnäs tycker om reklamen på Youtube, svarade han:

”Det är ett hyfsat sätt att tjäna pengar. Om du är barn kan du inte bli anställd, men du kan tjäna egna pengar på Youtube. […] Ingen vill ju kolla på reklamen. Det är ett sätt att tjäna pengar på något som ingen vill se”.

På Ask.fm förekommer ofta anonyma elaka kommentarer, och ibland hot om att sprida kränkande bilder om någon skvallrar, berättade Jonte Arnäs. Samtidigt tycker han att det finns många fördelar med tjänsten.

”Du kan skaffa vänner. Alla har en profil. Jag har skypat med ryssar, fast det går inte jättebra.”

Jonte själv skulle gärna läsa programmering i skolan och var kanske inte helnöjd med hur mycket lärarna känner till kring hur de använder nätet och vilka sociala medier som är aktuella.

Åsikterna och valet av sociala medier (där Facebook och Twitter är ute) bekräftar statistiken från undersökningen Svenskarna och internet, men det är alltid intressant att höra flera barn i grupp prata om hur de använder nätet. Ta en titt på videoklippet för att höra diskussionerna, eller sök på ”webcoast” på Bambuser.com för att se fler sessioner från helgens unconference.

[bambuser id=”5349806″ size=”large”]

Här kan du läsa mer om flera av sessionerna under helgen, och fler sammanfattningar kommer att läggas upp framöver.
Bild överst: Ur bambuser-klippet från sessionen.

One Reply to “Så använder en 12-åring sociala medier”

Kommentera