Spelkritikerns svar till de som dödshotat henne i flera år

Anita Sarkeesian. Foto: Global Panorama (CC BY-SA 2.0)
Anita Sarkeesian. Foto: Susanne Nilsson (CC BY-SA 2.0)

Antalet hot om mord, våldtäkt och olika typer av attentat riktade mot feministen och spelkulturkritikern Anita Sarkeesian går knappt att räkna. De senaste åren i hennes liv har bestått av en ändlös ström av hatattacker och olika försök att tysta hennes röst i det offentliga. Hon har bland annat tvingats ställa in en föreläsning på ett universitet när ett bombhot riktades mot henne.

Varför?

För att hon hade och har mage att kritisera de misogyna sexistiska strukturer som frodas i bland annat spelvärlden.

I talet ”What I couldn’t say” berättar hon om sin upplevelser efter att ha levt under ständiga hot om våld och död i flera år. Hon berättar också om hur hon själv tvingats ändra sitt beteende, allt för att undvika att uppfattas exakt på det sätt som hennes kritiker själva beter sig.

”What I couldn’t say is “fuck you.” To the thousands of men who turned their misogyny into a game, in which gendered slurs, death and rape threats are weapons used to take down the big bad villain, which in this case is me. My life is not a game. I’ve been harassed and threatened for going on three years with no end in sight. And all because I dared to question the obvious, self-evident sexism running rampant in the games industry.” – Bustle.com

What I Couldn’t Say

[youtubeplay id=”fhgEuY64ECw” size=”large”]

Det är inte första gången jag skriver om #Gamergate och Anita Sarkeesian. Läs gärna inlägget En stinkande normbomb från i höstas för en bakgrund till den uppblossande debatten kring kvinnlig representation i spel, och det hat som kvinnliga kritiker fått utstå i kölvattnet av den.

One Reply to “Spelkritikerns svar till de som dödshotat henne i flera år”

  1. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera