När Facebook funkar nästan för bra

Igår kväll kände jag mig lite krasslig och beslöt mig för att gå och lägga mig tidigt. När jag låg i sängen hörde jag ett helikopterljud utanför mitt hus. Det var ganska högljutt så uppenbarligen var det inte fråga om någon av Södersjukhusets ambulanshelikoptrar som bara passerade. Det här ljudet var konstant.

Två minuter senare går jag in på Facebook och en av de första uppdateringar jag ser i mitt flöde är nedanstående från gruppen Allt om Liljeholmskajen (området där jag bor):

liljeholmskajen

I gruppen hade någon undrat precis samma sak som jag. Och bara en minut efteråt hade en person gått in på Polisens hemsida och förmodligen hittat orsaken till helikopternärvaron (ett pågående befarat inbrott på en större byggarbetsplats i närheten).

På något sätt gav min upplevelse en inblick i hur riktigt smarta algoritmer skulle kunna fungera. Lite som ett förlängt medvetande som blandar information om min geografiska plats, vilka ord som andra använder för att beskriva en nyss uppkommen händelse och förmågan att presentera informationen för mig vid precis rätt tillfälle. Det här görs ju redan idag genom olika tjänster och appar som känner av var vi är och vad vi gör. Men att höra ett ljud, titta på sin skärm och där få en förklaring till ljudet, utan att jag själv behöver söka efter det, där är vi nog inte riktigt än. Inte på bred skala i alla fall.

För nej, den här gången är jag ganska övertygad om att det handlade om en tillfällighet. Jag har besökt just den här gruppen några gånger senaste dagarna, vilket höjer synligheten för den i mitt personliga flöde. Hade jag inte gjort det hade jag antagligen missat meddelandet om helikoptern.

Det påminner mig om ett av avsnitten i den senaste och avslutande säsongen av briljanta Parks and Recreation, som helt ägnas åt en både rolig och tänkvärd kritik mot Amazon, drönare, Google, Apple och allt vad nätövervakning och integritet heter. En liten inblick får du i trailern nedan, där alla klipp är hämtade från avsnitt 7 – Gryzzlbox.

[dailymotionplay id=”x2g3iii” size=”large”]

4 Replies to “När Facebook funkar nästan för bra”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: streaming movies

Kommentera