Svårt att inte beröras av ”Frysboxgate”

omslag-journalistenI tidningen Journalistens artikel En frysbox för 30 miljoner sätts strålkastarljuset på vad som i bästa fall kan beskrivas som ett ledarskapshaveri, och i värsta fall en systematisk utfrysning med inslag av personalrättsliga tortyrredskap. I alla fall om det som står i artikeln stämmer. Den handlar om hur Dagens Nyheter behandlat en grupp anställda under 2013-2014.

Journalistens redogörelse beskrivs av DN:s nuvarande HR-chef som en partsinlaga omöjlig att kommentera (och ja, som arbetsgivare ska man inte kommentera pågående eller tidigare personalärenden, fundera själv på om du skulle vilja att din chef berättade öppet om hur hen hanterat din anställning, vad ni diskuterat och pratat om till exempel).

Men den systematiska kritiken från facket, uppslutningen från andra tidningars fackombud och den dokumentation som finns i fallet (enligt Journalisten) stödjer åtminstone att väldigt många saker inte direkt skötts smidigt på Marieberg, dessutom med resultatet att DN förmodligen förlorat mer pengar än nödvändigt, trots att målet varit det motsatta – besparingar medelst utfrysning i syfte att få anställda att säga upp sig själva och acceptera uppgörelse. Det är inte första gången det skrivs om turerna på DN, men Journalistens redogörelse är intressant nutidshistoria i en hårt pressad mediebransch.

Några avsnitt i artikeln är extra anmärkningsvärda. Som när mångårige DN-medarbetaren Bo Keskikangas berättar om mötet med dåvarande personalchefen.

”Jag fick veta att mina arbetsuppgifter inte fanns kvar […] Fast det gjorde de förstås. Det sitter en bemanningsanställd och sköter de arbetsuppgifterna i dag. Arbetsuppgifterna fanns bara inte kvar för mig.”

Eller vad ”DN 150 år”-gruppen fick arbeta med inledningsvis, när de placerats i ”frysboxen”.

”Den 14 oktober börjar de tagga recensioner från DNs arkiv. Det är ett arbete som ”en mellanstadieelev skulle klara”. […] Vad ingen berättar för dem är att när DN laddat upp de taggade recensionerna till DNs separata filmsajt kraschar sajten som begravs i tysthet.” 
Nästan tragikomiskt blir det när vi får läsa om vad 150år-gruppen får för uppdrag väl tillbaka i Marieberg.
”De får i uppdrag att skriva en tweet om dagen om något från DNs historia samt enstaka historiska texter till sidan 2.”
Och redigerarna som vann internationella priser var enligt DN helt oförmögna att göra det jobb de redan gjort i många år.

”De åtta uppsagda hade jobbat i mellan 15 och 40 år på DN och sju av dem var redigerare. Några av dem hade vunnit pris för sin redigering i SNDs internationella tidningsdesigntävling när DN utsågs till världens bäst designade tidning 2013. […] En och en blev de inkallade till Henrik Fontin i Rudolf Wall-rummet den här veckan i augusti och sades upp på grund av att de inte var kvalificerade att redigera tidningssidor.”

Dagens Nyheters vd Gunilla Herlitz och chefredaktör Peter Wolodarski har avböjt att bli intervjuade av Journalisten i samband med reportaget.

5 Replies to “Svårt att inte beröras av ”Frysboxgate””

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: streaming movies
  3. Pingback: streaming movies

Kommentera