Så reagerar fansen på Tidal-lanseringen

Tidal
Skärmbild från startsidan på Tidal.com.

Efter den stjärnspäckade lanseringen av nya musiktjänsten Tidal med bland andra Rihanna, Daft Punk, Nicki Minaj, Madonna, Alicia Keys, Beyonce, Kanye West, Chris Martin och Jay-Z som fanbärare har det varit väldigt intressant att följa reaktionerna från fansen världen över (samt även lite halvroliga artiklar som den från Gawker). Det går såklart att göra affärsanalyser samt även ifrågasätta varför ingen av artisterna tidigare kritiserat musikförlagen för att inte betala mer till artisterna än vad de gör (med tanke på hur liten del av streamingavgifterna från tjänster som Spotify som faktiskt går till distributören och hur mycket som går till musikförlagen).

Men i slutändan är det ändå fansen som bestämmer. Därför försökte jag göra ett icke-vetenskapligt nedslag bland fansens kommentarer på bland andra Madonnas, Rihannas och Beyonces instagram-konton, där artisterna marknadsför Tidal genom att ladda upp bilder från lanseringen.

Förenklat kan man säga att Tidal delar in fansen i två läger: Dels de som älskar sin favoritartist och väljer att uttrycka det i kommentarsfältet, utan att kommentera just Tidal eller själva lanseringen. Och dels de som är kritiska till tjänsten av olika skäl. Det finns även några som verkar tycka att Tidal är en bra idé, men de är ganska få.

Lanseringen av Tidal är så långt ifrån indie som går att komma. Istället är det musikbranschens mest lönsamma och breda artister som går i bräschen. Frågan är om det gynnar totalintrycket att så många artister går ut samtidigt och kräver mer pengar av sina fans genom en musiktjänst som är svår att förklara nyttan av på användarnivå (annat än det något diffusa ”bättre ljud”). Det som återstår är hoppet om att fansen ska byta till Tidal av ren och pur idoldyrkan för de enskilda artisterna, vilket säkert många kommer att göra, men kanske inte tillräckligt många.

Visst går det att driva en tes genom att välja vilka kommentarer man vill lyfta fram, men min reaktion när jag skummar hundratals kommentarer är just att väldigt få hyllar själva tjänsten, men många gillar såklart sin artist. Här är några kommentarer jag fångade upp:

@smooooothcriminal
I love you and respect your artistry @madonna but let’s not pretend this isn’t about greed. You have more money than you will ever know what to do with… meanwhile, your fans can’t afford this service or your exorbitant ticket prices for your tour… and you’re still making money. I know it’s hard, but remember what it was like when you were poor and struggling

@brandonahmir
How about donating half the proceeds to feeding the kids then, you havet o know that thining that everone is going to just cancel their free spotify account and pay 20 dollars a month just because it is owned by a group of artists is not going to win anybody over. […] The more music goes off spotify will just make end users transition to streaming radio not tidal. […] You might get the high school student demographic in the suburbs but that is about it

@Ericcraigis
If you truly are a fan and a music lover paying for your music shouldn’t be offensive. These artists are the few. 95 % are bankrupt under the ”free” tiers. It’s simply unsustainable.

@Carlosphilster
Removing your music from other services is not sharing. It’s monopoly. Let your fans choose which service they want, as long as they pay. #freedom

@Darreniconhumphreys
As much as I love Madonna & my music I just don’t get it? There’s nothing at all making me think ”I must have this”.

@benderella
I prefer buying a cd so only the artist I listen to get my money. I think that Tidal is not for me. I don’t need HQ music because I don’t own a audiophile equipment. iTunes is ok for me.

Några Beyonce-fans är inte heller så nöjda.

tidal-kommentar2tidal-kommentar1

4 Replies to “Så reagerar fansen på Tidal-lanseringen”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: stream movies

Kommentera