Aftonbladets Serial-klon har potential

Fallet

Idag lanserade Aftonbladet sin ”Serial-klon” Fallet. Det är en podcast i cirka 10 delar som kommer att rullas ut de närmsta veckorna. Efter den nästan viral-artade succén för den amerikanska podden Serial är det lätt att se hur en svensk variant skulle kunna fånga samma publik. Sveriges Radios dokumentärsatsningar har banat vägen sedan länge. Några av mina favoriter är P3 Dokumentärs avsnitt om allt ifrån Tjörnbron och spårvagnsolyckan i Göteborg till morden i Malexander och Tjernobylkatastrofen.

Fallet berättar om en 29 år gammal mordhistoria där den då femtonårige Samir erkänner mordet på sin mamma, för att ett år senare ta tillbaka erkännandet. Anders Johansson återvänder till den där våren 1986, tre månader efter Palme-mordet, och intervjuar personer som varit inblandade i fallet vid den tiden. Även Samir hörs i inledningen av avsnittet, men får begränsat utrymme.

Hur är då podden? Ja, vid första anblick är det verkligen en Serial-klon. Till och med sajten för Fallet ser nästan identisk ut som den för Serial. Den rutinerade kriminalreportern Anders Johansson lotsar oss genom mordfallet och han gör det med en initierad och trovärdig röst, dock ibland med ett tempo som kan bli lite väl sävligt på sina ställen. Detsamma gäller för många av intervjupersonerna som på grund av det snart 30-åriga fallet numera är i pensionsåldern. De flesta är även män, vilket såklart speglar hur den rättsskipande yrkeskåren såg ut kring 1986, men ljudmässigt i mina öron är det lite av en gubbkavalkad, med få undantag.

Jag gillar formatet och Aftonbladets ambitioner. Kanske blir jag inte så väldigt engagerade i just den här mordhistorien, just på grund av att den ligger långt borta i tid och inte bär på några spektakulära element utöver att det var ett mord. Kanske hade jag blivit mer engagerad om den nutida Samir fått större utrymme i det första avsnittet. Men berättandet och produktionen gör att jag ändå vill fortsätta lyssna på nästa avsnitt, och det är väl egentligen det viktigaste.

2 Replies to “Aftonbladets Serial-klon har potential”

  1. Pingback: Blue Coaster33

Kommentera