Informationskrig i praktiken

Per Torberger uppmärksammade det här inslaget från BBC som på ett tydligt sätt visar mediernas makt i konflikter, och hur informationskrigföring används för att skapa distans mellan människor och driva den egna agendan. Han konstaterar uppgivet det gamla talesättet att krigets första offer är sanningen, och efter att ha sett klippet är det inte svårt att hålla med.

ryska-medier
Bild från BBC-inslaget. Klicka för att se klippet.

Tre ryska tv-stationer berättade om en 10-årig flicka som sägs ha dödats av granatsplitter från Ukrainska styrkor. När BBC-reportern försöker hitta platsen där det hände, eller prata med personer som bor i området verkar ingen ha konkret information om att det faktiskt ägt rum. En rysk journalist medger också att de tvingats rapportera om händelsen och att flickan inte existerar i verkligheten.

6 Replies to “Informationskrig i praktiken”

Kommentera