Därför går det så sjukt bra för Sverige

Riksdagshuset, foto: Fredrik Wass
Riksdagshuset. Foto: Fredrik Wass

Mediebilden av något kontra hur det faktiskt ligger till i praktiken bär ofta på en diskrepans, som till exempel när det gäller svenska folkets syn på invandring (Vi är Europas mest invandringspositiva land, men det är inte alltid den känslan jag får när jag följer mediernas rapportering).

Samma sak är det med ekonomin. Visst verkar Sverige ha klarat sig bättre än de flesta ur finanskrisen, men hur är det nuförtiden egentligen? Det är lätt att få intrycket att sämre tider väntar, om de inte redan är här.

Ekonomijournalisten Pontus Herin skriver ett intressant inlägg om hur ett stort antal mätningar världen över visar en och samma sak: Det har gått riktigt bra för Sverige de senaste 100 åren och det fortsätter går bra.

”Oavsett om man mäter ekonomisk tillväxt, rikedom per capita eller något annat nyckeltal så ligger Sverige bergsäkert på en topp tio lista av världens länder. […] Dessutom, oavsett vad man har för politisk uppfattning, är det svårt att säga annat än att den ekonomiska framgången kommit befolkningen till gagn, Sverige ligger tryggt förankrat på topp 5 listor om man till exempel tittar på ekonomisk jämlikhet och även på mätningar av hur lyckliga vi är”

Men den mest intressanta frågan är kanske varför det går så bra, och där verkar det finnas mängder av teorier. Pontus Herin listar 10 avgörande faktorer som en del säger har skapat Sveriges framgång, och lanserar även en egen teori kring företagsledarnas roll i utvecklingen av det svenska näringslivet.

Att något går bra får ofta mindre uppmärksamhet än om det går dåligt, och ett trendbrott blir alltid mer intressant än fortsatt utveckling i samma spår. Läs gärna mitt tidigare inlägg En bättre värld är inte värd att rapportera, för fler exempel på diskrepans mellan verkligheten och mediebilden.

4 Replies to “Därför går det så sjukt bra för Sverige”

  1. Pingback: Blue Coaster33
  2. Pingback: streaming movies

Kommentera