Så ser en grundare ut

Steve Jobs, Gottfrid Svartholm Warg, Mark Zuckerberg, Daniel Ek, Peter Sunde, Marcus Persson, Niklas Zennström och Sergey Brin. Så ser en grundare ut enligt Googles bildsök. Inspirerad av Washington Posts enkla men effektfulla konstaterande att den första kvinna som visas vid en sökning på ”CEO” är av plast, och att det säger något om hur vi ser på kvinnor i näringslivet, roade jag mig med att söka på ordet ”grundare” på svenska Google. Resultatet var inte direkt förvånande.

En bildsökning på ordet "grundare" visar följande resultat.
En bildsökning på ordet ”grundare” visar följande resultat.

Resultatet visar förstås en överrepresentation av olika bolagsgrundare från tech-världen, vilket inte är så konstigt med tanke på branschens extrema webbnärvaro. Och i grunden är sökresultatet antagligen sakligt och representativt. Det är helt enkelt en stor mansdominans bland bolagsgrundare, oavsett bransch.

Den intressanta frågan är hur enkla sökningar av det här slaget bygger och befäster normer och identitetsbyggande. Vad tror du? Spelar det någon roll?

6 Replies to “Så ser en grundare ut”

  1. Pingback: stream movies

Kommentera