Stå utanför Facebook är som att flytta ut i skogen

Facebook tumme i is

”Facebook som är på offensiven och vill ta greppet om dina medievanor. Vi frågar om Facebooks senaste lansering ska ses som ett hot eller en möjlighet för mediebolagen?”

I helgen medverkade jag i programmet Mediernas inslag om den makt Facebook har över vår onlinetillvaro i allmänhet och över svenska medieägare i synnerhet. Det blev ett nyanserat inslag tycker jag. Framförallt fanns utrymme att dra utvecklingslinjerna något längre än bara den närmsta tiden och diskutera tänkbara framtidscenarion när Facebook bestämmer allt mer över vad som exponeras i våra flöden.

I inslaget intervjuas förutom jag även Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet och Marie Nilsson, vd Mediavision. Reporter är skarpa Therese Rosenvinge, bland annat känd för sin ”mardrömsintervju” med en Ekot-reporter för en tid sedan. Lyssna på ”Osann nyhetsstorm om tiggare och växande oro för hungrig nätjätte” (länken leder direkt till inslaget om Facebook)

Imorse var jag även med i Aftonbladet Morgon för att prata om ungefär samma sak, men med större fokus på användarnas relation till Facebook och den makt plattformen har i att ranka vilket medieinnehåll som ska få genomslag. Kolla på inslaget: Så tar Facebook över internet.

Aftonbladet Morgon
Bild från Aftonbladet Morgon 25 maj.

Kommentera