Varför debatterar vi så hetsigt på nätet?

Inför den här diskussionen, i Talkshow i P4 & P5, ställde jag en fråga på Twitter kring varför debatter i sociala medier ofta blir väldigt polariserade och hetsiga. Vad är det som gör att vi (jag?) har lättare att ta till ett högre tonläge, använda vassare ord eller helt enkelt bli mer konfliktbenägna när vi sitter bakom en skärm jämfört med ansikte mot ansikte?

Jag fick många svar, och redovisar några av de här nedanför, men de gemensamma nämnarna tycks vara tre:

  • Tempot – Det är lätt att svara i affekt och det går snabbt att skicka iväg en uppdatering, innan man ens hunnit tänka igenom det ordentligt.
  • Formatet – Det ofta begränsade utrymmet i till exempel tweets eller kommentarsfält gör att mycket kontextuell information försvinner, som till exempel nyanser, förklaringar, tonfall, bakgrund och andra faktorer som hjälper oss att förstå debattörens ståndpunkt
  • Den relativa anonymiteten – Även om vi pratar med människor vi känner till, gör tekniken och skärmarna att vi känner oss lite distansierade. Det är ibland lättare att hamna i konflikt med en vän i en nätdiskussion jämfört med om man diskuterat i samma rum.

Frågan om debattklimatet på nätet känns evig, och hur näthat och andra sämre uttrycksformer ges utrymme i vanliga människors vardag är en ständigt pågående diskussion. Det jag funderar på är om det här är en övergångsfas i begynnelsen av internethistorien, eller om det är något som alltid kommer att existera. De mänskliga känslorna och reaktionerna kommer förstås finnas kvar, men jag tänker på våra ibland ganska primitiva sätt att hantera de i onlinemiljön.

Vad tror du?

 

Kommentera