Min åsiktskorridor är inte din åsiktskorridor

I förra veckan lanserade min kollega Hampus Brynolf årets Twittercensus-undersökning, den största kartläggningen av svenska Twitter. Årets resultat är ganska osexigt. Inga dramatiska förändringar gentemot förra året och inte några jättestora skiften när det gäller vilka som använder Twitter i Sverige. Samtidigt finns förstås en viktig aspekt av att mäta med samma metod varje år och se de långsiktiga förändringarna.

Men vad är det som mäts? Och hur viktigt är resultatet? Mattias Östmar tycker att Twitter bör mätas som ett samtal, inte i räckvidd eller inflytande. När Twittercensus rankar artisten Zara Larsson som den som har störst potentiell räckvidd på Twitter, rankar Östmar journalisten Sakine Madon som den mest sociala twittraren. Efter henne på topp 10 kommer 9 andra journalister (något som förstås lett till bra spridning av resultatet).

Traditionella medier vill gärna fokusera på räckvidds- och inflytande-aspekten och presenterar topplistor med kändisar som rankas högt. Men jag tror att vare sig Hampus Brynolf eller Mattias Östmar nödvändigtvis är intresserade av vilka som rankas högst på invidivnivå. Klusterbildning, filterbubblor, överspridning och andra faktorer är i mitt tycke det mest intressanta med den här typen av undersökningar. Eller kortfattat: Min åsiktskorridor är inte samma som din, men här kan du se hur de korsar varandra.

Twittercensus-grafen 2015

Twittercensus 2015

 

twittercensus antal aktiva

Twittercensus antal konton

Konton som har ordet "journalist" i sin beskrivning.
Konton som har ordet ”journalist” i sin beskrivning.
Konton som har ordet "snapchat" i sin beskrivning.
Konton som har ordet ”snapchat” i sin beskrivning.

Kommentera